Cele 5 componente esențiale afacerii tale

componentele esentiale ale afacerii tale

 

De-a lungul anilor, am avut ocazia de a vedea o mulțime de antreprenori ce au reușit în afaceri – dar și care au eșuat. În general, cei care au reușit în afaceri au fost aceia care și-au pus bine la punct cele cinci componente de business ce urmează a-ți fi prezentate.

În primul rând, nevoia față de produs trebuie să fie existentă (NEVOIE). În al doilea rând, trebuie să ai la dispoziție expertiza și credibilitatea necesară pentru a te avânta într-o asemenea aventură plină de riscuri (EXPERIENȚĂ). În al treilea rând, trebuie să dispui de toate resursele necesare pentru a începe (RESURSE). În al 4-lea rând, trebuie să dispui de un număr de clienți fideli ce sunt pregătiți să-ți cumpere produsele (CLIENȚI). Iar în ultimul rând, modelul tău de business trebuie să rezoneze – de la stabilirea prețurilor și a costurilor, până la marja brută și marja de profit (MODEL).

Cu cât sunt mai puternice aceste cinci componente, cu atât mai mare va fi și șansa ta de a avea succes.

 

1. Nevoia autentică

Adevăratele oportunități de business au capacitatea de a satisface anumite nevoi. Cea mai bună metodă pe care o poți aborda pentru a descoperi aceste nevoi poate fi pusă în aplicare odată cu directa ta implicare într-una dintre branșele în care îți dorești să activezi. Mulți dintre antreprenorii de succes și-au început viața de afaceri pe un domeniu în care au activat înainte ca și simpli funcționari. De ce? Datorită faptului că erau deja familiarizați cu produsele/serviciile oferite de către branșa respectivă. Îi știau  „mersul”. În plus, au reușit să identifice nevoile clienților ce erau nesatisfăcute.

Nu  ai idee câți antreprenori au reușit să dezvolte idei ce erau într-adevăr geniale, dar nu au avut succes deoarece acestea nu reușeau să satisfacă nici o nevoie. Poți avea o soluție extraordinară – dar cu ce folos dacă nu poate fi aplicată în continuarea unei probleme?

 

2. Experiență credibilă

Dacă ești pus la curent cu produsele, serviciile și probleme ce apar deseori într-o anumită branșă, poți considera deja că ai un avantaj enorm în fața concurenților tăi. În plus, vei prezenta o doză considerabilă de credibilitate în fața unor potențiali investitori.

Experiența și credibilitatea sunt vitale atunci când vine vorba despre potențialele parteneriate pe care îți dorești să le închei. În cazul în care nu ai aptitudinile necesare pentru a-ți pune pe picioare afacerea, îți sugerăm să cauți anumiți parteneri care să te completeze – împreună cu care să formezi un întreg, o companie!

3. Un nivel adecvat de resurse

Mulți antreprenori  „în devenire” trăiesc cu ideea că ai nevoie de o mulțime de bani pentru a-ți porni întreprinderea. De fapt, antreprenorii de succes își vor căuta potențiali investitori care să înceapă să ruleze anumite sume de bani în afacerile acestora.

Cel mai important lucru constă în determinarea cu exactitate a tuturor cerințelor ce pot apărea atunci când vine vorba despre întreprinderea ta. De ce? Ca apoi să poți găsi resursele necesare pentru a îndeplini orice cerință.

Ține minte: nu vei avea nevoie în mod obligatoriu de investiții financiare, ci de o gamă mult mai largă de resurse.

 

4.Clienții  fideli ( „achiziționați”)

Antreprenorii descurcăreți vor avea întotdeauna o bază de clienți ce sunt dispuși să le cumpere produsele/serviciile – chiar și din clipa în care au fost lansate pe piață.

Atunci când ai anumiți clienți ce sunt dispuși să-ți cumpere produsul încă din clipa în care l-ai lansat pe piață, îți garantez că vei avea parte de un flux monetar constant.

 

5. Modelul de business

Modelul tău de business va reprezenta calea prin intermediul căreia vei reuși să faci bani.  Acesta trebuie să rezoneze cu anumți factori precum: sursa veniturilor, costul, marja brută, costul de operare, marja de profit. În esență, modelul tău trebuie să răspundă următoarelor întrebări:

 • Care sunt grupurile tale de clienți? (sursa de venit)
 • Cât vor plăti aceștia pentru produsele tale? (venit)
 • Cât te va costa pentru a confecționa aceste produse? (costul produselor)
 • Câți bani vei face pe urma fiecărei vânzări? (marja brută)
 • Cât te va costa întreținerea afacerii? (costul de operare)
 • În urma calculului tuturor costurilor, cât va valora afacerea ta? (marja de profit)

Cele mai reușite afaceri sunt susținute de prețuri competitive și de multiple surse de venit. Asigură-te că îndeplinești toate condițiile înainte de a te lansa în lumea business-ului!

Componentele unei afaceri stabile și de succes pot fi restrânse schematic sub forma acronimului N.E.R.C.M.  :

= Nevoie

= Experiență

= Resurse

= Clienți

= Model

 

Când mi-au fost cerute sfaturi în legătură cu o idee de afaceri, am spus întotdeauna “NERCM”. Cu alte cuvinte:

 • adună cât mai multe dovezi tangibile legate de nevoile oamenilor față de produsul/serviciul tău;
 • evaluează-ți experiența și credibilitatea ca apoi să poți  „umple toate golurile” din afacerea ta;
 • adună la un loc toate resursele de care vei avea nevoie pentru a-ți porni afacerea;
 • caută-ți clienții ce sunt dispuși să-ți cumpere produsele imediat după ce le lansezi pe piață;
 • asigură-te că modelul tău de afaceri este stabil și că prezintă potențial de lungă durată.

 

Când toți acești factori vor fi bine puși la punct, noi sugerăm să-i dai bice! Dacă nu îndeplinești acești factori, îți sugerăm să te gândești de două ori înainte de a-ți pune în plan ideea. Rata de eșec a noilor companii este imensă: peste 50%. De ce? Pentru că acestea au lansat idei, uitând de obiectivul principal al afacerilor: furnizarea unui produs sau a unui serviciu.

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
4. Ghidul începătorului pentru tipurile de anunțuri Facebook
8 industrii desființate de realitatea virtuală
Shares
Share This