Cum să citeşti de trei ori mai repede

 

A. Gândeşte-te la cât de mult citeşti în fiecare zi.

Paragrafele din ziarele pe care le citeşti pentru a te pune la curent cu ce se întâmplă în lume, mail-urile de la locul de muncă sau alte site-uri la care eşti abonat pentru alte informaţii utile. Apoi pune la socoteală cărţile pe care le citeşti, reviste şi multe alte lucruri.

Când priveşti în mare, putem citi foarte mult pe parcursul unei zile, mulţi am început să facem asta înainte de împlinirea vârstei de 12 ani. Dar acest lucru ne face buni cititori?

Probabil că nu. Având în vedere timpul pe care ni-l consumă în viata de zi cu zi, ar putea fi o abilitate pe care putem să o îmbunătăţim şi ar trebui să facem acest lucru foarte rapid.

Dar ce implică să fii un cititor mai bun? Înseamnă să devii mult mai rapid şi eficient atunci când citeşti, reuşind să înţelegi în continuare ce citeşti. În acest articol, vei vedea cum poţi face asta, şi cum poţi renunţa la obiceiurile proaste când citești.

B. Cum să citim

Deşi petreceţi o bună parte din ziua dvs. citind, v-aţi gândit vreodată cum citiţi? Cum percep ochii formele literelor şi apoi cum creierul formează propoziţia pe care o puteţi înţelege?

Când te gândeşti cu adevărat la el, cititul e o abilitate complexă. În trecut oameni de ştiinţă credeau că atunci când citeşti ambii ochii se focusează pe aceaşi literă în timpul cititului. Cercetările recente au demonstrat că nu așa stau lucrurile de fapt.
Oamenii de ştiinţă cred acum că fiecare ochi se axează pe câte o literă diferită în acelaşi timp, de obicei două caractere. Creierul nostru combină aceste imagini împreună pentru a forma un cuvânt. Acest lucru se întâmplă aproape instantaneu, aşa cum înaintăm şi noi peste paginile pe care le citim.

C. Avantajele Speed reading-ului:
Mulţi oameni pot citi undeva la 250 de cuvinte pe minut. Acest lucru înseamnă că o pagină dintr-o carte sau un document v-ar lua undeva la 1-2 minute pentru a o citi.

Oricum, imaginați-vă că vă puteţi dubla cuvintele citite la 500 pe minut. Atunci veţi putea citi de două ori mai mult în acelaşi timp.

Atunci vei putea folosi timpul câştigat făcând alte lucruri, sau să îți folosesti timpul pentru a te destresa şi relaxa.
Un alt avantaj major al speed reading-ului este acela că puteţi înţelege mai bine structura unui argument. Acest lucru duce la înţelegerea  „imaginii de ansamblu” care poate aduce beneficii importante sarcinilor şi carierei tale.

D. Scapă de obiceiurile proaste atunci când citeşti

Dacă eşti ca majoritatea oamenilor, atunci probabil ai câteva obiceiuri proaste când citeşti şi acestea te încetinesc. Să devii un cititor bun înseamnă să treci peste aceste obiceiuri, pentru a avea cale liberă în a le aplica pe cele noi, efectiv modalităţi bune de citit.

Mai jos veţi descoperi unele dintre cele mai frecvente obiceiuri proaste în timpul unei lecturi şi vom discuta despre felul în care le putem combate.

E. Repetarea în gând

Repetarea în gând este obiceiul de a pronunţa fiecare cuvânt în gând în timpul cititului. Majoritatea oamenilor fac asta într-o măsură sau alta.

Când repeţi în gând, tu auzi cuvântul vorbit în mintea ta. Acest obicei ia mai mult timp decât este necesar, deoarece poţi înţelege un cuvânt mai repede decât să îl pronunţi.

Pentru a opri vocea din cap, trebuie să recunoaşteţi mai întâi că este acolo (cum aţi citit prima parte a acestui articol), şi apoi trebuie să practici  „nerostirea cuvintelor în minte”. Când stai jos şi citeşti, spune-ţi că nu vei repeta cuvintele în minte.

Trebuie să practici până acest obicei prost va dispărea. Citirea grupurilor de cuvinte poate ajută, deoarece e mai greu să pronunţi în minte aceste cuvinte.

Eliminarea repetării cuvintelor în gând cu singuranţă va creşte viteza de citire cu un procent mare. În caz contrar eşti limitat la a citi în acelaşi ritm în care vorbeşti, cea ce înseamnă 250-350 cuvinte pe minut. Singura cale de a trece de această barieră este aceea de a renunţa la repetarea în gând a cuvintelor.

F. Citeşte cuvânt cu cuvânt

Nu numai că este greu să citeşti cuvânt cu cuvânt, dar când te concentrezi pe cuvinte separate, adesea pierzi ideea generală a ceea ce se spune. Oamenii care citesc cuvânt cu cuvânt pot să citească mai încet decât cei care citesc grupuri de cuvinte. (Gândeşte-te la felul în care ochii tăi se mişcă în timp ce citeşti acest articol. Citeşti tu fiecare cuvânt sau citeşti grupuri de câte două, trei sau chiar patru cuvinte?)

Practicarea va extinde numărul de cuvinte pe care le poţi citi în acelaşi timp. Vei realiza că poţi citi o frază doar trecând cu privirea peste ea. Cu cât poţi citi un grup de cuvinte mai mare, cu atât vei putea citi mai repede.

G. Ineficienţa mişcării lente a ochilor

Cititorii lenţi tind să se focuseze pe fiecare cuvânt în parte, şi să focalizeze fiecare rând.
Ochiul poate acapara un unghi atât de mare în cât poate capta chiar şi cinci cuvinte o dată. În legătură cu acest subiect este faptul că majoritatea cititorilor nu îşi folosesc privirea periferică pentru a citi şi capetele rândurilor.

Pentru a depăşi acest lucru, „focusaţi-vă” privirea dvs. atunci când citiţi – relaxați-vă faţa şi extindeţi-vă privirea, veţi începe să vedeţi blocuri de cuvinte în loc să vedeţi fiecare cuvânt că o unitate distinctă. Odată ce veţi deveni bun la acest capitol, ochii vor  „fugi” pe paginile cărţilor. În felul acesta vei putea citi mult mai rapid!

H. Regresiune
Regresiunea este re-citirea inutilă a materialului. Uneori oameni au obiceiul prost de a reciti cuvintele pe care tocmai le-au citit, alţii sar înapoi câteva propoziții, doar pentru a se asigura că au citit ceva corect. Când faci acest lucru, pierzi înţelesul şi structura textului, iar înţelegerea textului poate scădea drastic!

Fiţi foarte conştienţi de regresie şi nu vă permiteţi să citiţi materialul decât dacă este absolut necesar.
Pentru a reduce numărul cazurilor în care recitiți anumite cuvinte, urmăriţi cu ceva textul pe măsură ce citiţi. Acesta ar putea fi un deget, un pix sau creion. Ochii dvs. vor urma vârful indicatorului, ajutându-vă să evitaţi săritul înapoi. Viteza cu care aţi citit folosind această metodă va depinde în mare măsură de viteza cu care deplasaţi indicatorul.

I. Concentrare slabă

Dacă încerci să citeşti cu televizorul pornit, va fi greu să te concetrezi şi pe un singur cuvânt, fiind dificil să creezi o singură propoziţie. Trebuie să citeşti într-un mediu în care distragerile externe sunt menţinute la un nivel minim.

Atunci când citeşti trebuie să încetezi să te gândeşti la alte lucruri şi să te concentrezi pe citit. Alungă orice factor disturbator din jurul tău şi concentrează-te pe citit.

Sfaturi pentru a ajunge să foloseşti speed reading-ul cu succes!
Să ştii cum acţionează speed reading-ul este doar primul pas. Trebuie să practici până ce vei deveni tot mai bun. Aici sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să renunţi la obiceiurile proaste de a citi şi a ajunge un profesionist în ceea ce înseamnă speed reading.

J. Practica

Practică, practică, practică, ţi-au luat câţiva ani să înveţi să citeşti atât de bine precum o faci acum, îţi va lua şi ceva timp să reuşeşti să pui în aplicare această  „şmecherie” pentru a putea citi mai rapid.
– alege un material uşor de citit pentru început- când eşti începător ai nevoi de un nivel mic de la care să începi, nu folosi un text elaborat cu mulţi termeni şi cuvinte aparte.

– citeşte ceva precum o poveste sau un jurnal de călătorie, pentru a reuşi mai uşor şi a prinde curaj şi încredere în ceea ce înseamnă speed reading.

– nu citi lucruri importante precum ar fi contracte şi alte lucruri de genul acesta cu această tehnică, atunci e bine să citeşti normal şi cu maximă atenţie.

– utilizaţi un indicator sau alt dispozitiv pentru a va ajuta să măriţi viteza de citire – când treceţi rapid cu un pix în jos pe pagină sau urmăriţi cu degetul înainte şi înapoi, vă forţaţi ochii şi creierul să ţină pasul.

Pentru încheiere, cu cât exersaţi mai mult cu atât veţi fi mai buni. Asta nu doar în cazul cititului, ci în aproape orice lucru. Ţineţi pasul cu prezentul şi cu tot ceea ce înseamnă el. În ziua de astăzi eficienţa şi rapiditatea sunt pe primul loc. Timpul este limitat, iar dacă vrei să ai succes trebuie să acumulezi cât mai multe informaţii. Şi cum timpul este prețios, trebuie să găsim o variantă să acumulăm cât mai mult posibil într-un timp cât mai scurt.

 

Pentru mai multe informații despre ceea ce trebuie să faci pentru a reuși  în viața de antreprenor poți citi și acest articol.

Și nu uita! Abonează-te și dă like paginii de Facebook pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri!

Sursa: MindTools

 

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Greșeli pe care le fac noii antreprenori în primul an
5 reguli pentru a fi învingător astăzi şi în fiecare zi
Shares
Share This