Vinzi ceva ce nimeni nu vrea să cumpere?

 

O strategie bună de piață presupune testarea produsului și validarea ideii tale. Teoretic, nu ar trebui niciodată să lansezi un produs sau un serviciu pe care nimeni nu vrea să-l cumpere.

În ciuda acestei presupuneri, văd în continuare potențialii antreprenori online, întrebând dezamăgiți: „De ce nu vrea nimeni să cumpere de la mine?”

Atunci când vânzările sunt lente, ar putea fi vorba de diferiți factori: poate că abordarea ta de marketing și promovarea produsului necesită ajustări. Sau poate că nu ai construit o legătură de încredere între publicul țintă și produsul sau serviciul tău.

Dacă ai înțeles că ai greșit, ar fi normal să îți pui câteva întrebări.

 

  1. Oare oamenii doresc cu adevărat ceea ce vând?

 

Este tentant, când vânzările tale sunt proaste, să dai vina pe economie sau pe alt factor aflat în afara controlului tău. Există însă statistici care arată că se cheltuiesc miliarde de lei anual pe mărfuri inutile. Este clar că nimeni nu cheltuiește toți banii doar pe lucrurile esențiale.

Aș spune că, în majoritatea cazurilor, problema nu este că oamenii nu cheltuiesc, ci este faptul că le oferiți ceva de care nu le pasă cu adevărat încât să cheltuiască bani. Într-un articol de pe blogul „Launch Yourself”, Melissa Anzman și-a împărtășit propriile experiențe trecute cu lansările eșuate, scriind:

„Momentul în care am dat greș este atunci când am creat content uimitor și am crezut că publicul meu a avut nevoie de el. (Salut! Ai nevoie de aceste informații, am creat un conținut uimitor! Eu sunt expertul, ascultă-mă!)”. Trebuia să mă gândesc la soluția pe care le-o împărtășesc.

Aici este vorba despre testarea timpurie și a cercetării pieței, a testelor de validare pe care le-am menționat mai devreme. Dacă, în stadiul inițial al produsului sau al serviciului nu vezi dovezile concludente că oamenii doresc ceea ce intenționezi să oferi, este în interesul tău să investești treptat. Nu te arunca cu capul înainte, crezând că va funcționa până la urmă.

 

  1. Ești în măsură să transmiți în mod clar valoarea produsului sau serviciului tău?

 

Acestea fiind spuse, există o mulțime de situații în care există cerere pentru oferta ta, dar oamenii nu sunt convinși de calitatea produsului sau serviciului tău. Dacă nu reușesc să vadă calitate, ei pur și simplu nu vor cumpăra.

Alexander Michael Gittens, într-o postare de pe LinkedIn, a rezumat acest scenariu foarte bine, afirmând: „Nimeni nu a cumpărat vreodată un produs sau serviciu, fie că ne dăm seama sau nu, dacă nu a văzut valoare în el.”.

Gittens a dat exemplul achiziționării de alimente de la un magazin alimentar față de un restaurant. Dacă cheltuiești 100 $ în fiecare loc, vei fi cheltuit aceeași sumă, dar ai primit o valoare foarte diferită, în funcție de preferința ta. Cumperi mâncare pentru mai multe mese sau ai nevoie de experiența unei mese la un restaurant.

Deci, ce înseamnă „valoare” în afacerea ta? Cum poți determina dacă o împărtășești clientului în mod clar? Ca un punct de pornire,  ia în considerare faptul ca BigCommerce a afirmat că primii trei factori care influențează cumpărătorul extrem de mult sunt următorii: Prețul în proporție de 87%, transportul și viteza de livrare ale produsului 80% și oferirea de discount 71%.

 

        3. Sunt oamenii pregătiți să cumpere produsul tău?

În cele din urmă, reține că doar pentru că unii nu au cumpărat de la tine imediat, nu înseamnă că ei nu vor deveni niciodată potențiali clienți. Reticența lor ar putea însemna că nu sunt încă gata să cumpere.

 

Pune-ți următoarele întrebări înainte să tragi concluzii pripite:

Ai dezvoltat conținutul necesar care să suporte toate etapele de cumpărare?

Ai folosit o aplicație pe site-ul tău care să te țină în legătură cu potențialii tăi clienți?

Ai folosit retargetarea pentru a fi în contact cu cei care vor cumpăra mai târziu?

Dacă ești conștient de aceste trei etape, aduci o schimbare în bine. Afacerea ta va prospera și cu siguranță vei obține multe avantaje. Tot ceea ce trebuie să faci este să deschizi ochii și să acționezi!

 

Sursa: Entrepreneur

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Strategie antreprenorială de ieșire de pe piață
9 exemple uimitoare în care ne e influenţat creierul
Shares
Share This