Avantajele inteligenței emoționale

Un lucru pe care îl știu sigur este că va exista întotdeauna dramă la locul de muncă, este inevitabilă. Dacă sunt implicate ființele umane și comunicarea, cuvintele și atitudinile vor fi interpretate greșit. Egoul se va ciocni, punctele sensibile vor fi atinse, iar oamenii vor ajunge la concluzii diferite, adesea concluzii greșite.

Am asistat la drame de genul acesta mai ales în echipe aflate sub presiune, pentru a respecta termene limită. De altfel, când manageri de nivel înalt sau directori cu personalități puternice trasează sarcini în direcții diferite și opuse pentru a-și completa sarcinile din propria agendă.

Indiferent de situație, indiferența față de ele și evitarea situațiilor tensionate reprezintă o opțiune. Dar dacă munca ta cere să fii în contact strâns cu oamenii care fac parte din categoria celor pe care ai vrea să-i eviți, având în vedere mentalitatea lor? Trebuie să știi cum să răspunzi la stările lor agresive sau vulcanice, te vor ajuta mult și te vor salva de multe dureri de cap.

În practicarea inteligenței emoționale și dezvoltarea ei, este important să răspunzi unui comportament decât să reacționezi la el. Răspunzând, lucrurile se vor dezvolta ușor, oferindu-ne timp să analizăm situația și să decidem cea mai bună metodă de abordare a situației.

Iată câteva dintre modalitățile prin care poți folosi inteligența emoțională în avantajul tău și care sunt metodele prin care o poți dezvolta.

 

Privește în perspectivă

Oamenii cu inteligență emoțională folosesc acest lucru în avantajul lor. Asta înseamnă că ascultă fără să judece, procesează informațiile și te invită astfel să reacționezi. Uneori, aceasta înseamnă că te va face să te gândești la decizia ta. Dacă te gândești la o situație rațională, fără dramă, vei ajunge în cele din urmă la alte concluzii mai raționale.

 

Ia o pauză de 6 secunde

Pentru a ajunge la acea perspectivă pe care am discutat mai sus, este nevoie de o pauză.  O pauză de șase secunde, pentru a-ți aduna gândurile înainte de a vorbi. De ce șase secunde? Substanțele chimice ale emoțiilor din creierul și trupurile noastre de obicei durează aproximativ șase secunde. În timpul unei discuții aprinse, dacă putem face o pauză pentru un moment scurt, crearea de substanțe chimice este încetinită. Când ești frustrat sau supărat, înainte de a spune ceva prostesc, această pauză prețioasă te va ajuta să evaluezi rapid costurile și beneficiile acestei acțiuni și al altor acțiuni. Aplicarea acestei gândiri secundare în acest moment te va ajută să alegi mai atent.

 

Rămâi umil

Înainte de toate, evită să fii vulcanic și să reacționați cu sarcasm, care este calea sigură spre conflicte și drame. Da, ego-ul tău poate fi învins, așa că recunoște, mai degrabă decât să te aperi pe calea răzbunării. Drumul corect poate fi dificil, vine cu umilință și răbdare. Nu ai nimic de câștigat dacă strigi sus și tare defectele celuilalt, nu uita că și tu ai defecte ca oricine altcineva de fapt. Apelează la compasiune și la bunătate, sunt metode ce pot funcționa mult mai bine.

 

Sursa: Addicte2Succes

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.





Alte articole similare
Cele 10 secrete ale lui Steve Jobs care l-au făcut milionar
5 moduri în care poți deveni antreprenor încă din colegiu
Shares
Share This