Cum să ai un plan de afaceri bine conceput

 

 

Un plan bun de afaceri este unul ce produce bani. Cu el trebuie să fii capabil să convingi un investitor sau o instituţie că merită să îşi asume riscul investiţiei. De altfel, planul tău de afaceri este şi dovada negru pe alb a strategiilor tale comerciale.

Lucrurile se schimbă de la o zi la alta, iar planul tău trebuie să cuprindă şi o anumită flexibilitate la schimbări. Poţi folosi câteva idei foarte eficiente ce pot lua oricând noi direcţii, ajutându-te pe tine să fii mai încrezător în reuşitele tale viitoare.

Astăzi vom vorbi despre ceea ce trebuie să faci pentru a concepe un plan de afaceri cât mai bun, urmând câţiva paşi simpli care îţi vor uşura munca şi te vor asigura că investitorii vor deveni interesaţi de planul tău de afaceri.

Datele limită

În momentul în care ai început să lucrezi la proiectul tău ţi-ai pus câteva date limită pentru anumite activităţi. Verifică-le pe toate şi restabileşte o dată limiă. Astfel proiectul tău va fi mai actual iar investitorii vor şti că eşti atent la detalii şi vrei ca totul să fie perfect.

 

Revizuieşte-ţi obiectivele pe care le-ai ales

Fiind la început, ai multe dorinţe şi vrei să faci de toate pentru a reuşi şi a ajunge unde îţi doreşti. Dar analizează bine situaţia şi vezi dacă toate obiectivele din proiectul tău se susţin unul pe celălalt. Nu lua lucrurile ca fiind independente, fiecare obiectiv de pe foile tale trebuie să formeze un tot. Nu faci mai multe afaceri, vrei să creezi doar una, iar aceea trebuie să fie perfectă. Leagă lucrurile unul de altul şi concepe un lanţ greu de rupt, ce poate susţine un imperiu pe viitor.

Ai inclus în planul de afaceri aşteptările tale de la proiect?

Asigură-te că planul tău de afaceri conţine şi o scurtă prezentare a felului în care crezi tu că vor decurge planurile. În acest mod, în momentul în care afacerea ta este pusă pe picioare şi banii încep să vină, vei putea analiza cu atenţie ce credeai tu că se va întâmpla şi ce se întâmplă în realitate. Astfel poţi analiza ce ai greşit şi ce ar trebui să schimbi, plus că un investitor cu experienţă îşi poate da seama de potenţialul afacerii şi de modul în care tu gândeşti din această prezentare. 

 

Fă studiu de piaţă pe reţelele de socializare

În cazul în care nu foloseşti reţelele de socializare pentru a cerceta ce funcţionează şi ce nu, ar trebui să o faci chiar acum. Folosirea reţelelor de socializare ar trebui să facă parte din planul tău de start. Potenţialii investitori s-ar putea să se uite după asta (mai mult ca sigur se vor uita) pentru a analiza în ce poziţie te afli tu faţă de concurență.

 

Creează o prezentare online

Poţi crea o prezentare a planului tău de afaceri pentru investitori de pe internet. Această idee este mai mare decât crezi datorită conexiunilor prin LinkedIn. Chiar însăşi platforma LinkedIn foloseşte slideshare, iar aceasta este cea mai mare platformă de afaceri online. Poţi folosi LinkedIn-ul pentru a atrage noi investitori şi le poţi prezenta planul tău fără nici o problemă.

 

Revizualizează-ţi planurile de afaceri

Odată ce ai începută afacerea ar trebui să revizualizezi planurile de afaceri periodic. Asta poate însemna o dată la jumătate de an sau o dată pe an. Trebuie să te uiţi atent unde au ajuns obiectivele tale şi ce nu funcţionează. Visualizează în ce direcţie te duce planul tău de afaceri.

Afacerea ta are nevoie de mentenanţă la fel ca o maşină. Trebuie întreţinută şi făcute unele schimburi ale pieselor ce nu funcţionează anual. Astfel nu vor fi afectate piesele bune, importantă este atenţia şi viziunea de care trebuie să dispui din plin.

 

Și nu uita! Abonează-te și dă like paginii de Facebook pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri!

Sursa: EntrepreNoir

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
3 pași ce te vor ajuta să identifici obiectivele importante
4 reguli de aur pentru afacerea ta
4 reguli de aur pentru noua ta afacere
Shares
Share This