22 de calități ale unui lider de succes

lider de succes

A fi un lider de succes nu e chiar atât de ușor pe cât pare. Trebuie să întrunești o serie de calități, să ai o anume mentalitate, să fii orientat într-o anume direcție. Îți dorești să fii unul dintre liderii demni de laudă? Citește în continuare lista celor 22 de calități pe care orice lider de succes trebuie să le dețină.

Să vedem care ar fi aceste repere după care ar trebui să se ghideze fiecare lider. Calitățile pe care va trebui să le dezvolți sunt următoarele:

 

1. Putere de concentrare

 

Foarte mulți sunt de părere că liderii iau decizii de importanță majoră. Totuși, aceiași oameni spun că deciziile luate nu sunt tocmai populare. Adevărul e undeva pe la mijloc.

Nici una dintre opinii nu ține cont de fapt de focus și de importanța sa. Pentru a fi un lider de succes nu poți transforma lucrurile minore în chestiuni majore. Dacă vei face asta, vei fi distras de la lucrurile cu adevărat critice și vei fi depășit de competitori.

Pentru a te putea concentra pe chestiunile critice va trebui să îți dezvolți o așa-numită „ignoranță selectivă”. De asemenea, va trebui să o accentuezi! Altfel lucrurile mărunte vor ajunge să te doboare.

 

2. Încredere

 

Un lider de succes insuflă încredere celor din jur. Cum face asta? Are o viziune clară, arată empatie și oferă un exemplu tuturor.

Ca lider, trebuie să fii tot timpul încrezător, să îți motivezi oamenii prin puterea exemplului personal, dar să dai dovadă în același timp de bunătate și generozitate. Aceste aspecte funcționează de minune împreună și te vor ajuta să câștigi respectul celor din jur.

 

3. Transparență

 

Evită să te ghidezi după ideea că trebuie să porți tot timpul o mască. Dacă vrei ca echipa să te urmeze tot timpul și să aibă încredere în tine va trebui să fii 100% autentic  și transparent.

Cu toții putem greși, la fel și tu. Totuși, dacă arăți că ești pasionat de ceea ce faci, dacă ești mereu alături de oamenii tăi și îi asiguri prin comportament că nu vor avea parte de surprizele pe care le-ar putea ascunde „masca” de mai sus, vei deveni un lider de succes.

 

4. Integritate

 

Te întrebi de ce nu ai angajații pe care ți-i dorești? Află că ei reprezintă o reflectare a valorilor pe care tu le insufli ca lider.

Dacă vei pleca de la ideea greșită cum că tu ai tot timpul dreptate în loc să cauți să faci ceea ce este bine, vei limita considerabil potențialul afacerii tale și vei pierde, cel mai probabil, talente valoroase.

Fii integru, dar fii și autentic și deschis în toate interacțiunile. Asta se va  mai apoi în tot ceea ce ține de afacerea ta. Exemplul pleacă de la tine!

 

5. Inspirație

 

Unii vor spune că ești realizat pentru că ai primit totul „de-a gata”. În puține cazuri se aplică această regulă însă la un lider de succes. Secretul stă în inspirație și perseverență.

Există oameni care te pot inspira, care îți pot oferi sfaturi și care îți pot deveni mentori. Ei îți vor alimenta visurile și îți vor insufla dorința de a reuși.

Oferă la rândul tău sfaturi și motivație, chiar și străinilor. Puterea inspirației nu poate fi măsurată, este neprețuită. La fel cum alții te-au ajutat să obții succesul, fii deschis și ajută la rândul tău pe alții.

 

6. Pasiune

 

Trebuie să îți placă ceea ce faci. Pentru a avea succes în orice direcție, trebuie să fii efectiv obsedat de asta. Indiferent de nivelul la care a ajuns afacerea ta, nu trebuie să fii pe deplin mulțumit.

Investește tot timpul pasiune în ceea ce faci. Încearcă tot timpul să îți dezvolți business-ul, să faci lucruri mai bune și mai mărețe. Nu condu prin puterea exemplului doar pentru că ai auzit că așa e bine – trebuie să fii pe deplin convins de asta.

 

7. Inovare

 

Inovarea este esențială! Nu e vorba doar de a obține succes, ci de a supraviețui. Acest lucru e valabil în orice sistem în care resursele sunt finite și posibilitățile de extindere sunt nenumărate.

Liderii adevărați sunt inovatori. Indiferent dacă e vorba despre idei, tehnologie sau organizare, inovarea este singura modalitate prin care vei putea face față provocărilor.

 

8. Răbdare

 

Răbdarea înseamnă curaj – este de fapt testul suprem care verifică dedicarea ta față de obiectivele pe care ți le-ai propus. Calea către succes este întotdeauna dificilă, însă adevărații lideri de succes înțeleg când e momentul să abandoneze cauza și când trebuie să rămână pe același curs de acțiune.

Dacă viziunea ta este destul de îndrăzneață, vor exista sute de motive pe care le vei găsi pentru a justifica ideea „Nu poate fi făcut”. De asemenea, vor exista numeroase persoane care se vor îndoi de reușita ta.

Tratează totul cu răbdare și analizează cu atenție toate aspectele de care trebuie să ții cont pentru business-ul tău: piețe externe, competiție, fiscalitate, cererea consumatorilor și multe altele.

 

9. Fermitate, curaj, neclintire

 

Într-un cuvânt – stoicism. Este pur și simplu inevitabil. Te vei vedea pus în situații dificile, fie că va fi vorba de greșeli costisitoare, eșecuri neașteptate sau inamici fără scrupule.

Secretul succesului stă în acceptarea și anticiparea acestor lucruri în avans, în așa fel încât să nu te ia nimic pe nepregătite. Nu îți dorești să reacționezi impulsiv și să agravezi lucrurile. Antrenează-ți mintea, ia în calcul și cele mai sumbre scenarii și reglează-ți reacțiile impulsive. Doar așa vei fi sigur că problemele ce apar inevitabil nu devin fatale.

 

10. Putere de analiză

 

Înțelegerea cifrelor ce stau în spatele business-ului tău e cel mai bun lucru pe care îl poți face. Analizează orice date.

Spre exemplu, dacă vei reuși să reduci rata de renunțare a abonaților la newsletter-ul pe care îl oferi, ai putea crește cu un procent considerabil numărul clienților.

Secretul stă în analiza și cunoașterea semnificațiilor datelor ce îți caracterizează afacerea. Da, un lider de succes trebuie să aibă și putere de analiză!

 

11. Originalitate

 

Fiecare lider de succes are ceva autentic. Învață de la alții, inspiră-te, citește autobiografii ale celor pe care îi consideri mentori.

Cu toate acestea, nu uita însă să fii original. Nu-ți pierde stilul, nu renunța la propriile principii și fii mereu autentic 100%.

 

12. Minte deschisă

 

Unul dintre cele mai mari mituri spune că liderii de succes sunt vizionari, cu o voință de fier și care își urmăresc obiectivele fără să țină cont de nimic altceva.

E doar în parte adevărat. Realitatea te va învăța că un lider de succes trebuie să aibă o minte deschisă, să învețe să fie flexibil și să fie dispus să facă schimbări atunci când sunt necesare.

Spre exemplu, în faza de start-up a unui business, planificarea riguroasă primește prea multă importanță. Obiectivele nu sunt nicidecum statice. Va trebui să îți iei angajamentul de a investi tot timpul în dezvoltare, păstrându-ți în același timp mintea deschisă.

 

13. Putere de decizie

 

În momentul în care ai de luat o decizie, fii ferm. Ia hotărârea, pune-o în aplicare și nu privi înapoi. Asta nu înseamnă să nu privești deloc înapoi, pentru că din greșelile trecute poți să înveți foarte multe.

Cu toate acestea, există foarte multe cazuri în care o decizie greșită luată la un moment dat ajunge să aducă rezultate foarte bune pe termen lung, întărind și mai mult echipa ce te susține decât o decizie bună.

Cert rămâne un singur lucru: trebuie să ai puterea de a lua decizii, chiar dacă uneori se vor dovedi a fi nu tocmai inspirate.

 

14. Fii alături de oameni

 

Fiecare dintre noi are o contribuție aparte în această lume. Concentrează-te pe relația cu oamenii tăi și caută să îi ajuți cu tot ce poți, în loc să te concentrezi doar pe lucrurile pe care le pot face pentru tine.

Vei deveni o persoană mai plăcută. Vei deveni un lider respectat și apreciat. Vei fi persoana din organizație pe care toți o admiră. Asta poate aduce un progres considerabil afacerii tale.

 

15. Capacitatea de a delega

 

Dacă vrei să devii un lider de succes va trebui să înveți să delegi responsabilități și task-uri. Membrii echipei tale au abilități și talente diverse, iar împreună cu încrederea reciprocă pot face adevărate minuni.

Învață să delegi responsabilități și autoritate. Nu e întotdeauna ușor. Uneori va fi chiar mai greu decât dacă ai alege să îndeplinești un task pe cont propriu. Totuși, delegând responsabilități vei identifica și oamenii de valoare din echipa ta și vei putea să te concentrezi mai mult pe dezvoltare și inovare.

 

16. Pozitivitate

 

Dacă vrei să devii un lider de succes va trebui să creezi o cultură a optimismului în organizația ta. Urcușuri și coborâșuri vor fi tot timpul, însă pozitivitatea va fi tot timpul elementul care va face lucrurile să meargă înainte. Pentru asta ai nevoie și de curaj și încredere: trebuie să crezi cu adevărat că poți face din imposibil ceva perfect realizabil.

 

17. Generozitate

 

Setează-ți ca obiectiv principal să dai tot ce e mai bun din tine, dar nu uita și de ceilalți. Oferă-le și lor șansa de a se dezvolta ca indivizi, fii generos din acest punct de vedere.

Odată ce vei înțelege că creșterea colectivă se bazează pe dezvoltarea individuală susținută de generozitatea ta, vei ajunge și mai aproape de a deveni un lider de succes.

 

18. Perseverență

 

Foarte mulți se opresc și sunt dispuși să renunțe la tot de la primul eșec. Află că orice reușită necesită timp și calea parcursă până la a o obține poate fi pavată cu destul de multe eșecuri.

Unul dintre secretele unui lider de succes este și perseverența – acea abilitate și voință de a continua dincolo de acel punct în care foarte mulți alții au renunțat.

 

19. Intuiție

 

Ai nevoie de intuiție în fiecare zi, inclusiv pentru a lua decizii și pentru a face distincția între lucrurile importante, care contează cu adevărat și restul situațiilor de rezolvat.

Intuiția e ca și înțelepciunea – poate fi îmbunătățită cu timpul, dacă este exersată. Trebuie să o ai, totuși.

Fii însă pregătit: dacă vei lua o decizie bună în baza intuiției, vei părea un geniu. Dacă vei intui greșit, va fi exact pe dos și va trebui să poți să îți asumi asta.

 

20. Comunicare

 

Dacă cei din jurul tău nu îți cunosc așteptările, te vor dezamăgi. Vina e doar a ta, pentru că nu ai știut cum să le comunici.

Personal comunic cu oamenii cu care lucrez în mod constant – pentru unii poate că ar părea chiar prea mult. Am ajuns la concluzia că e foarte important să comunici. Poate că ai o anume dorință sau nevoie – nu te aștepta însă să se materializeze dacă nu o exprimi.

Foarte important: comunicarea e o stradă cu dublu sens. Exprimă-ți așteptările, dar fii dispus să asculți feedback-ul și ideile celorlalți. Numai așa vei reuși să te înconjori doar de oameni talentați.

 

21. Responsabilitate

 

Da, când spun asta mă refer inclusiv la tine, acel antreprenor care își dorește să devină un lider de succes și apreciat. Nu trebuie să cauți mereu vinovați dacă știi că tu ești cel care a greșit.

Asumă-ți responsabilitatea, dar nu te opri doar aici. Fii proactiv și du lucrurile la următorul nivel: găsește o soluție, un următor pas pentru a îndrepta lucrurile și pentru a le duce din nou în direcția dorită!

 

22. Fii dedicat și neobosit

 

E nevoie de un adevărat lider pentru a putea identifica punctele forte și cele slabe ale fiecărei persoane din echipă. Tot de un lider de succes e nevoie și pentru a găsi rezolvarea punctelor slabe, chiar identificarea unor soluții care să compenseze lipsurile.

Nu e recomandată convingerea că propria ta echipă deține toate răspunsurile, pentru că astfel te vei plafona fără să vrei. Rămâi neobosit în încercarea ta de a fi cel mai bun și fii dedicat planului de a ajunge un lider de succes.

 

Sursa: Entrepreneur

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Cum să îți faci angajații mai eficienți
6 motive să nu începi un parteneriat înainte de vreme
Shares
Share This