27 de secrete despre cum să îţi păstrezi focusul

pastreaza focusul

În zilele noastre, să fii antreprenor este cu adevărat o provocare copleşitoare. Să trăieşti într-o lume în care 24/7 eşti activ, mereu căutat, când marea majoritate a timpului o petreci răspunzând la telefoane, email-uri, task-urile pe care ţi le propui ar putea de fapt să rămână nerezolvate. Nu trebuie însă să fie aşa. Astăzi îţi prezint un top 27 de maniere prin care să îţi păstrezi focusul.

 1. Nu permite listei de inbox să îţi distrugă focusul

În fiecare zi de luni îmi prioritizez ce anume îmi propun să rezolv în acea săptămână. Tot ceea ce am realizat la final de săptămână rezum într-un email transmis angajaţilor mei. Este o bună manieră să îţi aeriseşti planurile şi mintea. Altfel, inbox-ul şi email-urile îţi vor deveni lista de făcut, ceea ce este ridicol până la urmă, întrucât nu ai creat acea listă. Este de fapt ceea ce alţii îţi trimit.

 1. Organizare eficientă a timpului

Când vine vorba de a-mi crea listele cu lucrurile de făcut, sunt puţin obsedat de ordine. În mod constant, îmi prioritizez un lucru şi îl pun ca prim aspect în lista mea. Consider, de asemenea, că este important să segmentez munca în planuri mici ce se pot rezolva mai uşor. Fac asta astfel încât în câteva ore, pas cu pas, să duc la bun sfârşit cele propuse. Asta mă ajută metodic să îmi sortez munca.

 1. Pas cu pas

De-a lungul timpului, mi-am depăşit limitele privind atenţia. Mi-am antrenat capacitatea din acest punct de vedere. Este ca şi când ai încerca să îţi redirecţionezi gândurile. Este o abilitate activă, ca şi când ai depune efort fizic, când te antrenezi la sala de forţă.

Alege ceva la care să te gândeşti. Fii concentrat pe asta. Nu permite altui gând să te întrerupă. Încearcă pentru început cu un antrenament de 5 minute; este ca şi la maraton, când la început îţi alegi o scurtă pistă şi cu cât te antrenezi mai mult, cu atât  mai mult reuşeşti să prelungeşti distanţa parcursă.

 1. Explorează timpul liber

Oferă-ţi timp liber. Spre exemplu, prefer să mă detaşez după ce am rezolvat ceva, să mă plimb, să îmi acord timp liber. Poate fi chiar eficient să am o conversaţie cu o persoană care nu are nimic în comun cu munca mea.

 1. Segmentează-ți munca

Încerc să îmi segmentez munca. Spre exemplu, petrec în medie o oră până când încep ziua efectiv, răspunzând la email-uri şi trimiţând altele. Până la finalul muncii propuse nu voi mai verifica email-ul. Am descoperit că nu îmi pierd focusul când fac asta, când mă axez doar pe un singur lucru de făcut şi nu pe o mie.

 1. Fii activ

Ca mulţi antreprenori, atenţia mea este mereu dozată în mai multe direcţii în acelaşi timp. Un lucru care mă ajută cu adevărat este exerciţiul fizic. După ceva antrenamente fizice sunt mai concentrat.

 1. Cu paşi mărunţi

Cel mai adecvat sfat este să te menţii concentrat pe câştig. Dacă vei avea mereu în minte care îţi este câştigul pentru munca depusă, vei avea şi convingerea că ceea ce faci acum este pentru un scop precis. Indiferent despre ce este vorba, poate că doreşti să îţi dezvolţi o echipă, în orice caz, fă paşi mici pentru succesul ce va urma. Când apar oportunităţile, fă un pas înapoi şi gândeşte-te dacă acel moment va contribui la brand-ul pe care îl construieşti.

 1. Ţelurile atinse pe parcurs

Îmbrăţişează orice provocare. Învaţă din orice greşeală. Vei avea multe astfel de momente, dar vei găsi şi soluţiile creative pentru a trece peste ele. Vei găsi de fiecare dată noi metode de a coopera, de a deveni mai puternic şi de a avea o echipă bine pusă la punct. Totuşi, să te menţii concentrat este o provocare constantă. Cu cât te dezvolţi, cu atât mai multe oportunităţi se ivesc, ce efectiv te distrag.

 1. Lasă telefonul la o parte

Am o politică personală: de fiecare dată când sunt cu cineva – la o întâlnire, la masă, nu contează – nu îmi voi verifica telefonul sau ceasul. Voi fi în schimb 100% concentrat pe discuţia pe care o am și îmi voi păstra pe deplin focusul. Şi la birou avem o vorbă: laptopurile jos. Dacă nu eşti prezentatorul, regula este că toată lumea îşi închide laptopul. Asta va permite unei persoane să fie nu numai fizic prezentă, ci şi mental, psihic.

 1. Singurătatea

O altă strategie este destul de simplă. Să ai un birou liber, cu muzică instrumentală şi fără căşti. Un pic de singurătate nu strică.

 1. Abordează lucrurile măreţe prima dată

Asta înseamnă să prioritizezi lucrurile pe perioada zilei. Am tendinţa să îmi doresc să rezolv totul încă din primele ore ale dimineţii. Le abordez pe cele mai importante şi pornesc de acolo. Inevitabil, totul se va rezuma la ideea că ce este important va fi impus ca prim aspect de care să ţii cont când îţi începi ziua.

 1. Totul roieşte în jurul lui 9

Întreabă-te: va conta asta în 9 minute, 9 ore, 9 zile, 9 săptămâni, 9 luni sau 9 ani? Dacă crezi că va conta, atunci fii atent la acel aspect. În caz contrar, lucrurile se schimbă, la fel şi focusul tau.

Acest concept de 9 m-a păstrat pe o linie de plutire, pentru a nu-mi pierde concentrarea de la lucrurile care chiar contează. În acest fel, îţi poţi răspunde nevoilor, când trebuie să fii atent faţă de  unele aspecte însă nu o faci şi invers.

 1. Sărbătoreşte meritele şi câştigurile

În fiecare zi, găseşte timp pentru tine, pentru a face ceva ce îţi place. Pentru mine, un exemplu este antrenamentul. Îmi eliberează mintea şi îmi permite să mă concentrez mai bine. De asemenea, sărbătoreşte un câştig. Dacă te concentrezi pe 3 lucruri pe care le-ai făcut bine, atunci îţi poţi spune: „Pot să o fac!”.

 1. Ai grijă de tine

Un sfat important: ai grijă de tine! Nu sunt bun pentru nimic şi nimeni dacă sunt extenuat. Când nu am dormit suficient sau am consumat un pahar, două de vin nu mă pot concetra prea bine. Ajung în cele din urmă să fiu mai puţin eficient şi productiv.

 1. Învaţă practica lui „nu acum” sau „nu”

Ca antreprenor, am tendinţa să îmi doresc să creez foarte multe lucruri. Printre acestea, este foarte greu să spui „nu”. În schimb, încerc să spun „nu acum”. Asta nu înseamnă că niciodată, ci că se va întâmpla cândva, însă după ce am terminat ce era mai urgent şi după ce am terminat lucrurile asupra cărora am decis să mă concentrez într-o zi.

 1. Înlătură distragerile și păstrează-ți focusul

Am redus numărul de aplicaţii din telefon. Am început să reduc zgomotul frecvent cauzat de diferite notificări din telefon. Asta mă ajută să mă concentrez mai bine, mai ales când sunt în timpul întâlnirilor şi nu îmi sună telefonul la fel de des.

 1. 3 este numărul magic

Până să merg în pat, într-o zi de duminică seara, îmi planific fiecare zi din săptămâna ce urmează. Mă întreb ce am de făcut în fiecare zi. În topul listei, îmi trec 3 puncte importante ale întregii săptămâni. Acestea vor fi şi lucrurile asupra cărora trebuie să mă concentrez. Desigur, modific lista pe măsură ce zilele trec şi mă reîntorc pe acea structură de mai multe ori pe zi. Însă este destul de uşor să fii tras în alte direcţii când nu ai un plan de acest gen, de la care să porneşti.

 1. Menţine-te pe direcţia ta

Îmi place să asociez asta cu o cursă de cai. Îmi place să mă menţin pe direcţia mea; trebuie să fii conştient de competiţie, cine este pe acelaşi domeniu cu tine, dar să te menţii pe drumul tău este maniera în care înveţi să fii concentrat, setat pe ceea ce ai de făcut şi de îndeplinit.

 1. Pune la îndoială orice

Nu îmi doresc să mă trezesc într-o lume în care s-a schimbat totul, complet, fără să îmi dau seama de acest parcurs. Aşa că pun la îndoială orice, sunt la curent cu ce se întâmplă şi înţeleg conceptele noi, schimbările ce se produc.

 1. Fructifică timpul când eşti deconectat

Este greu să realizezi lucruri fructuoase şi creative când eşti întrerupt de emailuri şi mesaje. Aşadar, îmi place să mă deconectez de asta 2-3 ore poate, timp în care mă gândesc profund, să creez un discurs, să scriu ceva. Acestea sunt, de fapt, cele mai eficiente ore din întreaga zi.

 1. Păstrează email-urile la minimum

Ar fi recomandat să acorzi o oră sau maximum 2 pentru citirea email-urilor. Dacă faci asta mai des, îţi pierzi concentrarea. Spre exemplu, îmi setez timp de 5 sau 10 minute să citesc ce primesc, iar restul orei mă gândesc la ce am de făcut. Dacă te vei pierde în mulțimea de email-uri pe care le primești, cu siguranță îți vei pierde și focusul.

 1. În mod constant expune ţelurile companiei tale

Conversaţiile frecvente pentru a ne realinia ţelurile reprezintă un concept implementat în afacere. Comunicarea de acest gen, despre scopul pentru care lucrăm împreună, este şi modul prin care îi aducem pe toţi pe aceeaşi linie. Este parte din rolul nostru ca şi fondatori: să continuăm să ne aducem aminte mereu care este misiunea noastră, strategia, care este scopul spre care ţintim în fiecare zi.

 1. Practică activităţi unde nu te gândeşti la muncă

Fă lucruri care implică să fii cu greu distras, cum ar fi alergatul sau gătitul. Sunt zile când plec de la muncă şi simt că îmi golesc mintea. Iubesc acele momente.

 1. Fă lucrurile mari uşor accesibile

Nu îmi place să fac lucruri care pot dura luni de zile până la îndeplinire. Sunt în schimb bun la cele care durează jumătate de oră. Segmentez munca în 15 până la 30 de minute.

 1. Gândeşte profund, departe de ecrane

Îmi fac mereu timp să mă gândesc profund la ceva şi să nu fiu întrerupt. Să îmi dedic acest timp, departe de tehnologie, ecrane. Poate fi benefic pentru concentrare. Foloseşte un astfel de timp pentru o plimbare în parc sau stând pe o bancă.

 1. Nu fugi după orice oportunitate

Yoga este o rutină a dimineţii. Să încep ziua cu o astfel de acitivitate, mă ajută la concentrare. De asemenea, să fii conştient la ce anume să spui „nu” este la fel de important precum acel „da” pe care îl spui faţă de alte oportunităţi. Dacă ajungi la un anume punct de succes ca şi antreprenor, lucrurile vin la tine foarte des; întâlneşti oportunităţi peste tot, astfel că este destul de uşor să devii distras fugind după unele şi pierzând foarte mult timp.

 1. Ocupă-te de o listă cu lucruri de făcut, numerotând

Pare destul de simplu, însă numerotarea lucrurilor este foarte eficientă ca şi exerciţiu pentru nivelul de concentrare. Dacă în timpul zilei ceva din listă ajunge să fie numărul unu ca şi prioritate, mutarea acestuia în lista ta numerotată devine un agent de concentrare foarte puternic. Asta te ajută de asemenea să pui preţ pe ce contează cu adevărat, chiar dacă ceea ce era pe lista ta în rest încă nu s-a dus la bun sfârşit.

Sursa: Entrepreneur

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Introvertiți vs. Extrovertiți în viața antreprenorială
9 semne că ești de succes chiar dacă nu simți asta
Shares
Share This