7 greșeli comune făcute de marketeri începători în analize

greseli facute de marketeri incepatori

Adesea, marketerii fără experiență compară „mere” cu „pere” în analizele lor. Spre exemplu, bounce rate-ul nu poate fi comparat cu conversiile. Asemenea greșeli sunt, din păcate, destul de frecvente.

Procesul de analiză este, fără îndoială, cel mai important element al oricărei campanii de marketing. Poți aduna oricât de multe date dorești, însă dacă nu le analizezi eficient acestea nu te vor ajuta să ajungi la concluziile pe care le urmărești, mai exact să faci acele schimbări și să concepi campanii de promovare mult mai bune în viitor. Desigur, nici dacă nu analizezi deloc campaniile nu le vei putea îmbunătăți vreodată.

Din nefericire, există câteva capcane în care cad majoritatea marketerilor fără experiență. Când vine vorba de analizarea datelor aferente campaniilor există câteva concepții eronate care pot duce la decizii nu tocmai potrivite. Dacă vrei să devii mai eficient ca marketer, va trebui să devii mai responsabil și să eviți toate cele 7 greșeli menționate în continuare:

1. Nu îți pui întrebări

În primul rând, toate datele nu sunt colectate acolo pentru a-ți spune o poveste. Nu sunt ca piesele unui puzzle pe care să le pui laolaltă pentru a forma o anumită imagine. În plus, datele sunt atât de complexe încât a extrage un sens dintr-un simplu tabel pare uneori imposibil.

Canalizează-ți eforturile și definește-ți intențiile punându-ți întrebări. Spre exemplu, în loc să te uiți peste datele respective pentru „a vedea cum mai merge site-ul”, întreabă-te: „Atrage site-ul mai mult trafic din social media?” sau „Funcționează noua strategie de conținut?”. Aceste întrebări te vor ghida și către calupurile de date de care ai nevoie, pentru a te ajuta să ajungi la concluziile dorite.

2. Te bazezi pe un singur set de date

Majoritatea platformelor de analizare a datelor sunt foarte precise, însă până la un punct. Diversele platforme de analiză a datelor au mecanisme ce oferă avantaje distincte și adesea furnizează seturi de date diferite. Dacă vrei să îți formezi o imagine de ansamblu, nu poți alege o singură sursă de date, indiferent de cât de tentant ți s-ar părea – spre exemplu, nu te poți baza întotdeauna numai pe Google Analytics.

În afara acestui fapt, dacă te vei baza doar pe un set specific de date, îți vei limita și numărul întrebărilor pe care ți le poți pune. Va trebui să colectezi atât date cantitative, cât și calitative, întrucât ambele sunt necesare pentru a-ți forma o imagine cât mai clară de ansamblu.

3. Interpretarea eronată a semnificațiilor unor indicatori

Datele sunt adesea etichetate ambiguu. Chiar dacă nu sunt, este uneori destul de dificil să îți dai seama ce semnifică. Nu trebuie să presupui că știi ce îți prezintă un anumit indicator decât dacă te-ai lămurit într-adevăr în legătură cu asta.

Ca de exemplu, știi care este diferența între o sesiune și o afișare? Sau care este diferența între rata de respingere și procentajul de ieșiri? Par să fie indicatori asemănători, însă reflectă lucruri diferite și nu trebuie nicidecum confundați.

O altă greșeală frecventă este subestimarea sau supraestimarea unor indicatori. Spre exemplu, multe persoane consideră că like-urile pe Facebook sunt un indicator al popularității, însă în realitate cifra respectivă nu spune absolut nimic despre atitudinea publicului în legătură cu brand-ul respectiv.

4. Confuzia între corelare și cauzalitate

Această greșeală este adesea făcută, întrucât există foarte multe strategii de marketing online care au influență una asupra alteia.

Spre exemplu, poți pune în aplicare o strategie social media și să constați în același timp o creștere a traficului organic. Înseamnă asta că strategia social media te face să te poziționezi mai sus în căutările Google? Nu neapărat. Social media joacă doar un rol indirect atunci când vine vorba de influențarea rezultatelor căutărilor.

Dacă vei transforma asta într-o legătură de cauzalitate, vei fi tentat să rămâi prizonier al aceleiași strategii, chiar dacă componenta de social media a influențat indirect poziționările sau totul a fost doar o simplă coincidență.

O relație de cauzalitate directă e destul de greu de stabilit, motiv pentru care corelarea este adesea o abordare mai indicată. Cu siguranță va trebui să îți delimitezi bine aceste două noțiuni în minte.

5. Te lași acaparat de numere – una dintre cele mai frecvente greșeli

Pentru majoritatea analiștilor, cifrele oferă un oarecare confort.

Sunt obiective. Sunt consistente. Pot fi segmentate. Din nefericire, când devii prea atent la cifre tinzi să pierzi din vedere ceea ce este important pentru campania ta. Nu bifa și asta în lista de greșeli în ceea ce privește analiza.

Spre exemplu, e foarte bine că ți-a crescut traficul organic, însă te-ai întrebat despre experiența utilizatorilor cu site-ul tău? Ai mai mulți follow-eri în social media, însă care este nivelul lor de angajament în legătură directă cu brand-ul tău? Va trebui să „sapi” puțin mai adânc pentru a-ți face o idee completă.

6. Compari mere cu pere

Cu toate tehnologiile moderne și sistemele de monitorizare, e mai ușor decât oricând să analizezi indicatori identici în perioade distincte de timp. Cu toate acestea, foarte mulți marketeri ajung să compare „mere cu pere” în analizele lor.

Spre exemplu, unii marketeri ar putea compara rata de respingere din luna anterioară cu numărul conversiilor obținute în luna curentă. Rata de respingere și conversiile sunt interconectate, însă nu poți să faci o comparație directă între ele sau să tragi o concluzie clară dintr-o asemenea analiză.

7. Eșec în generarea concluziilor care să îndemne la acțiune

În cele din urmă, va trebui să înțelegi că nu toate concluziile îți vor fi utile. În loc să faci doar declarații obiective cu privire la stadiul campaniei tale, mergi dincolo de asta și vezi ce poți face cu aceste concluzii.

Îți spun ele că ar trebui să schimbi ceva? Ți-au dezvăluit cumva o strategie de succes pe care să o poți aplica în continuare pentru a crește? Obiectivul tău final este să obții mai mult decât concluzii – ai nevoie de căi de acțiune pentru îmbunătățiri și dezvoltare.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai mari greșeli în analiza datelor pe care le pot face marketerii începători. Din nefericire, nu sunt singurele.

Adevărul e că și analiștii experți iau uneori decizii eronate, tocmai din cauză că datele disponibile sunt atât de complexe și multifațetate. Evită să cauți perfecțiunea (pentru că vei fi rapid dezamăgit) și încearcă să aduci îmbunătățiri treptate și constante capacităților tale analitice, pe măsură ce obții mai multă experiență în domeniul marketing-ului.

Sursa: Entrepreneur.

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.
Ultimul videoclip de pe Vlog-ul personal

Couple Travel Vlog | Maldives

Camera GoPro Hero 5 + Karma Grip Drone: DJI Mavic Pro Andrei Ursachi: ➤ Facebook http://fb.com/andrei.ursachi91 ➤ Instagram http://instagram.com/an…


Alte articole similare
6 lecții de carieră pe care oamenii le învață greu
Vânzări vs. Branding
Shares
Share This