6 moduri prin care îți ții afacerea pe loc și ce poți face în privința asta

cum iti tii afacerea pe loc

Pe măsură ce afacerea ta se dezvoltă, drumul trasat inițial poate să nu fie cea mai bună cale către succes. A renunța la acest drum și la viziunea cu care ai pornit nu este însă deloc ușor.

Lansarea și dezvoltarea unui business nu reprezintă niciodată un lucru ușor. Un moment destul de dificil este cel în care trebuie să te detașezi și să lași unele lucruri pe mâna altora. Uneori, poți chiar să ții pe loc afacerea prin acțiunile tale, împiedicându-i dezvoltarea.

Ce poți face dacă tu ești, de fapt, problema? Îți prezint în continuare 6 povești ale unor antreprenori de succes care au conștientizat acest lucru și au reușit să depășească blocajul ce împiedica afacerea să se dezvolte.

1. Ai încredere în echipă

Jeff Raider, co-fondator și co-CEO la Harry’s, are o poveste interesantă. După spusele sale, la un moment dat verifica absolut fiecare cuvânt care era scris despre brand-ul său. Cu timpul, a fost nevoit să accepte că există diferențe de gândire între el și echipa sa. Modul în care brand-ul se ridica era unul diferit față de conceptul inițial.

După o vreme, elementele creative ce puneau în valoare brand-ul ajungeau sub ochii săi în același moment în care ajungeau și la clienți. Conform spuselor sale, nu a fost deloc ușor, însă prin faptul că a avut încredere în echipă a reușit să se detașeze și să se concentreze mai bine pe evoluția brand-ului.

La un moment dat trebuie să conștientizezi că nu poți face totul de unul singur. Nu poți verifica fiecare lucru, fiecare detaliu. Ai alături de tine oameni capabili, care ți-au demonstrat că pot – e timpul să ai încredere în ei. Așa vei avea timp mai mult să te gândești la moduri prin care vei ajuta brand-ul tău să se dezvolte.

2. Ascultă-ți partenerul de viață

Urmează povestea lui Nate Quigley, CEO și co-fondator la Chatbooks.

Împreună cu echipa ce o avea în subordine a lucrat la dezvoltarea unui produs care permitea familiilor să își stocheze în siguranță fotografiile îndrăgite pe cloud. La fiecare prezentare însă, oamenii spuneau că își doresc albume foto, iar el îi ignora.

Fotografii în format fizic? Atât de depășite! Într-un moment cheie a intervenit soția sa, cu o idee inovatoare: cea de a folosi tehnologia pentru a crea în sistem automatizat albume foto. Conceptul a fost lansat și a avut un succes răsunător. După acel moment partenera a devenit co-fondator.

Ideea de bază e aici că partenerul de viață, persoana care îți este alături și care te cunoaște cel mai bine, îți poate oferi uneori sfaturi care se dovedesc a fi incedibil de bune.

3. Acceptă-ți defectele

Un fost angajat al lui David Wolfe (co-fondator și CEO la Leesa) i-a spus la un moment dat că e cel mai exigent șef pentru care a lucrat vreodată. Deși credea că nu e deloc așa, Wolfe și-a făcut o auto-analiză. Și-a dat seama că era de fapt un mix de haos, compasiune, perfecționism și inconsistență și că nici măcar el nu și-ar fi dorit să aibă un asemenea șef.

După acest moment a luat o decizie pe care nu avea să o regrete. A ales să angajeze persoane mai inteligente decât el, care să acționeze ca un tampon între conducere și echipa ce lucra din greu pentru a transpune în realitate viziunea afacerii.

Ideea de aici e să îți accepți și asumi defectele. Nimeni nu e perfect, însă dacă nu vei conștientiza faptul că modul tău de acțiune nu e întotdeauna cel mai potrivit, cu siguranță vei avea de pierdut și afacerea ta va stagna.

4. Uită tot ceea ce știi

Lucrând anterior într-un mediu de dezvoltare a produselor pentru segmentul B2B, Phil Petracca (CEO și co-fondator la Fizzics) avea o anume viziune despre promovare. Se gândea să se bazeze mai mult pe specificațiile tehnice în promovarea unui nou robinet pentru bere. În momentul în care a văzut viziunea echipei de creație cu privire la strategia de marketing, a realizat că trebuie să elibereze calea. Campania a avut un succes răsunător.

În legătură directă cu punctul anterior, uneori trebuie să uiți tot ceea ce știi. Dacă ai lucrat înainte într-un domeniu și apoi ai început un business, e foarte posibil ca unele soluții ce funcționau perfect înainte să nu fie aplicabile și pentru afacere. Lasă ideile pe care le știai deoparte și fii pregătit să îmbrățișezi inovația.

5. Fii flexibil și afacerea ta ar putea avea parte de beneficii

Erica Cerulo este co-fondator la Of a Kind. Brand-ul lansat în 2010 vindea inițial doar produse în serie limitată, realizate de designeri renumiți. Focusul pe aceste produse a adus beneficii afacerii în primă fază, însă la un moment dat s-a ajuns la o oarecare plafonare.

Publicul era interesat și solicita tot mai mult produse noi, care să nu fie disponibile doar în serii limitate, dar și noi categorii. Cererea nu se potrivea însă cu ideea de afacere gândită inițial. Abia în 2012 regulile au fost schimbate și s-au făcut simțite ulterior și beneficiile acestei modificări de optică.

Trebuie să lași loc deschis și pentru noutate. Trebuie să te pliezi în funcție de cerere. Dacă observi că o anumită categorie de produs este mai căutată, concentrează-te pe asta și ascultă cererea publicului. Fii flexibil – la urma urmei, clienții sunt cei care îți țin în viață afacerea.

6. Cere ajutor când ai nevoie

Jim Krampen, co-fondator la Seven Corners, era unul dintre acei antreprenori care își vedea afacerea ca pe propriul său copil. La un moment dat, când targetul afacerii era să depășească pragul de 70 de milioane dolari (venituri), se implica atât de mult în orice activitate încât încetinea efectiv procesele și împiedica dezvoltarea.

Așa a ajuns la concluzia că e mai indicat să angajeze oameni cu experiență pentru a putea continua. Împărțirea responsabilităților între alte 3 persoane angajate pe posturi executive și 7 noi directori a schimbat însă cu totul situația. Compania a cunoscut mai apoi o creștere considerabilă.

Reiau ideea de mai sus: nu poți face totul de unul singur. Angajează-ți oameni capabili, care te vor ajuta și care vor contribui la dezvoltarea afacerii tale. Deleagă responsabilități și cere ajutor atunci când ai nevoie, pentru că altfel vei ajunge plafonat, afacerea va stagna și rezultatele pe care le aștepți e posibil ca nici măcar să nu apară.

Te regăsești în una sau mai multe dintre situațiile de mai sus? Poate că ar fi timpul să începi să faci câteva schimbări. Treptat vei observa că  îți vor aduce numai beneficii pe termen lung.

 

Sursa: Entrepreneur

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.
Ultimul videoclip de pe Vlog-ul personal

Couple Travel Vlog | Maldives

Camera GoPro Hero 5 + Karma Grip Drone: DJI Mavic Pro Andrei Ursachi: ➤ Facebook http://fb.com/andrei.ursachi91 ➤ Instagram http://instagram.com/an…


Alte articole similare
Ai un magazin online? Învață cum ar trebui să faci publicitate online
Top 4 obstacole în calea spre succes
Shares
Share This