Cum inspiri creativitate altora? Răspunsul nu e ceea ce ai crede

creativitate

Chiar dacă o strângere de mână călduroasă și felicitările sincere sunt apreciate de oricine, nu aceasta este cea mai puternică modalitate de a inspira creativitate celorlalti, fie ei angajați sau colaboratori.

Dacă ești de părere că o masă în oraș sau o diplomă reprezintă cele mai bune modalități de a recompensa și aprecia angajații creativi, s-ar putea să greșești și să ai tu de fapt o abordare mult prea creativă

Se pare că recompensa financiară e cea mai bună modalitate de a încuraja activitatea creativă.

Ți se pare șocant? Este totuși adevărat. Ne-am obișnuit cu un stereotip care spune că artiștii, muzicienii, designerii și alte persoane creative urmăresc doar faima și recunoașterea din partea celorlalți. Departe de adevăr! La fel ca și ceilalți, aceste persoane sunt la fel de bine motivate de bani.

Bani vs. recunoaștere socială

Un studiu publicat recent (sursa aici) arată că a recompensa angajații pentru munca originală și creativă doar prin recunoaștere socială nu le amplifică acest talent. Recompensele financiare, pe de altă parte, sunt mult mai motivante și pot aduce un plus de creativitate în rândul angajaților.

Studiul include câteva experimente făcute de cercetători, menite să examineze impactul pe care îl au recunoașterea socială și recompensele financiare asupra performanțelor creative ale unei persoane.

Rezultatul a fost oarecum surprinzător. Se pare că banii sunt cei care îi fac pe oameni să fie mai creativi, întrucât le induc un focus spre performanță, o motivare pentru a fi mai originali și inventivi. Recunoașterea socială, pe de altă parte, induce un așa-numit focus normativ, care afectează pur și simplu partea creativă.

Cu alte cuvinte, ideea de a face pe plac altora poate dăuna, poate să afecteze gândirea creativă. Există o teamă a oamenilor cum că a fi prea radical sau a expune anumite idei creative îi poate face pe ceilalți să judece. În acest fel recunoașterea socială are de fapt o influență negativă asupra creativității, întrucât îi forțează pe cei inventivi să se supună de fapt normelor sociale.

Chiar dacă recunoașterea socială are ca rezultat o expunere mai mare a muncii creative realizate de o persoană, există și o altă fațetă a problemei. Cei care pun preț pe creativitate pun preț de asemenea pe bizar și pe inovativ. E puțin probabil ca asemenea persoane să caute aprobarea altora sau să simtă nevoia de apartenență. Din acest motiv, atunci când vei oferi celor creativi o recompensă financiară, aceștia vor fi mai motivați să se autodepășească, să fie mai buni și mai originali.

Sursa: Entrepreneur

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Ai un magazin online? Învață să vinzi ce dorește CLIENTUL!
Ai nevoie de idei de afaceri diferite? Uite aici 6
Shares
Share This