Brand-urile preiau principiile religiei organizate

Religia organizată a format aproape fiecare aspect al comportamentului uman de mii de ani. Unii istorici au susținut chiar că religia a fost integrată în supraviețuirea omului. Poate că nu este surprinzător faptul că oamenii de marketing au realizat că pot folosi unele din aceleași principii de bază pentru a se apropia de clienții lor.

 

Cercetătorii au descoperit

că fiecare religie organizată oferă trei beneficii cheie adepților săi:

  • a) un set de credințe și valori de bază;
  • b) simboluri, mituri și ritualuri; 
  • c) crearea relațiilor cu membrii între membrii unei comunități. Iată câteva dintre modalitățile prin care brandurile au început să folosească aceste elemente pentru a crea „congregații”, nu doar clienți

Esența oricărei religii se află într-un set de credințe și valori morale. Cu toate acestea, în cazul brand-urilor, originea lor nu este o revelație divină sau un discurs vechi de milenii, ci mințile unor copywriteri inteligenți. De asemenea, comună pentru fiecare religie este credința într-o ființă supremă divină, binevoitoare. Și astăzi, figuri precum Jeff Bezos, Steve Jobs au fost descrise ca ale unor zei prin modul în care sunt portretizați. 

 

Ritualurile

sunt comportamente repetate care urmează un scenariu și au semnificație simbolică. De-a lungul secolelor, oamenii au practicat ritualuri religioase pentru a marca ritualuri de trecere, cum ar fi nașterea, căsătoria și moartea, pentru a marca anumite momente ale fiecărui an, cum ar fi sfârșitul sezonului de recoltare. Ritualurile impun ordine și structură vieții noastre și ne asigură de locul nostru în schema lucrurilor. În timp ce continuăm să urmăm multe ritualuri stabilite de religie – jurămintele de nuntă sau masa de Ziua Recunoștinței, de exemplu – am adoptat și multe ritualuri asociate cu brandurile. Experții au arătat că crearea unor noi ritualuri pentru clienți este o modalitate excelentă de a-și spori bucuria în timpul consumului și de a construi branduri puternice.

 

De-a lungul veacurilor,

viața religioasă și viața socială au mers mână în mână. Oamenii au aparținut aceleiași congregații religioase întreaga lor viață și s-au bazat pe colegii lor pentru companie, asistență financiară și sprijin social. Astăzi, comunitățile de marcă, fan cluburile și rețelele sociale oferă multe din aceste avantaje. Mulți entuziaști de motociclete își petrec week-end-ul și vacanța cu Harley Owners Group la plimbări și miting-uri. Mărci ca Jeep, producătorul rus de aparate foto Lomo și Samuel Adams organizează Brandfests pentru a reuni clienți pentru experiențe plăcute și educative. În astfel de locuri furnizate și gestionate de branduri, oamenii socializează, formează prietenii sau chiar relații. Pe de o parte, este ușor să înțelegi de ce aceste tactici puternice sunt utilizare în domeniul marketing-ului. Pe de altă parte, aprecierea unui iPhone sau a unui model Tesla nu ne poate învăța să fim fericiți sau mulțumiți de viața noastră în final, într-adevăr, există sentimentul de satisfacție dar acesta nu ar trebui să ne ghideze viața.

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.
Ultimul videoclip de pe Vlog-ul personal

Couple Travel Vlog | Maldives

Camera GoPro Hero 5 + Karma Grip Drone: DJI Mavic Pro Andrei Ursachi: ➤ Facebook http://fb.com/andrei.ursachi91 ➤ Instagram http://instagram.com/an…


Alte articole similare
newsletter
Cum să îţi construieşti lista de emailuri de un milion de persoane – totul într-un an
Cum să fii motivat mereu!
Shares
Share This