Ce este crypto-valuta: unicorn al secolului 21 sau banii viitorului?

Aceasta introducere va aborda cel mai important aspect al crypto-valutelor. Dupa ce o vei citi, vei stii mai multe despre acest subiect decat majoritatea oamenilor.

În ziua de astazi, crypto-valutele au devenit un fenomen global cunoscut de o mare parte din populație. Deși încă „geeky” și neîntelese de majoritatea lumii, băncile, guvernele și multe companii le cunosc importanța.

“Valutele virtuale, în principal Bitcoin, au atras atenția unora, au stârnit teama asupra altora și i-au derutat pe restul.” – Thomas Carper, Senator SUA

 

Ce sunt crypto-valutele?

De unde au aparut? De ce este nevoie să fii informat cu privire la acestea și de ce trebuie să știi despre ele?

Ce este crypto-valuta și cum a ajuns să fie o alternativă la banii gheață digitali?

Puțini știu, însă crypto-valuta a devenit o alternativă la alta invenție. Satoshi Nakamoto, inventatorul necunoscut al Bitcoin, prima și încă cea mai importanță crypto-valuta, nu și-a dorit ca aceasta să devină o valută. Misiunea sa era să inventeze ceva ce mulți au eșuat înainte de banii gheață digitali.

„Anuntând prima lansare a Bitcoin, un nou sistem de bani electronici care folosește o rețea peer-to-peer pentru a preveni dubla-cheltuire. Este o rețea complet descentralizată, fără un server sau o autoritate centrală.”  – Satoshi Nakamoto, 09 ianuarie 2009, anuntând Bitcoin pe SourceForge.

Cea mai importantă parte a invenției lui Satoshi este că acesta a găsit o cale să creeze un sistem descentralizat de bani digitali, spre deosebire de încercările eșuate din anii 90.

Pentru a crea bani gheață digitali, ai nevoie de o rețea de plăți cu conturi, bilanțuri și tranzacții. O problemă majoră pe care orice rețea de plăți trebuie să o rezolve este să prevină așa  numita „dublă cheltuire”: pentru a preveni ca o entitate să cheltuiască aceeași suma de bani de 2 ori. De obicei, acest lucru este realizat de catre un server central care trebuie să țină seama bilanțurilor.

Într-o rețea descentralizată acest server nu există, deci este nevoie ca orice entitate a rețelei să efectueze aceastaă operațiune.

 

Dar cum țin aceste entitati un consens asupra acestor registre?

 Daca peers din rețea nu se pun de acord chiar și în legătură cu un sigur aspect minor al bilanțului, totul este ruinat. Este nevoie de consens absolut. De obicei este nevoie de o autoritate centrală să declare starea corectă a bilanțurilor. Dar cum poți ajunge la un consens fără o autoritate centrală? Nimeni nu a știut acest lucru până când Satoshi a aparut de nicăieri. De fapt, nimeni nu a crezut ca este posibil, însă Satoshi a demonstrat contrariul. Inovația sa a fost, de fapt, să realizeze consensul fără o autoritate centrală, crypto-valutele fiind o parte din soluție.

 

Ce sunt crypto-valutele de fapt?

Dacă reduci totul la o simpla definiție, vei descoperi că totul este limitat la intrări în baza de date pe care nimeni nu le poate schimba fără a îndeplini condiții specifice.

Ia de exeplu banii din contul tău bancar: Este mai mult decât o serie de intrări într-o bază de date care nu pot fi schimbate decât indeplinind condiții speciale? Aceleași caracteristici le au și banii fizici. Banii înseamnă intrări verificate într-un fel de bază de date cu conturi, bilațuri și tranzacții.

 

Cum pot „minerii” să creeze monede și să confirme tranzactii.

Privind mecanismul bazei de date a crypto-valutelor observăm ca o crypto-valută precum Bitcoin constă într-o rețea de peers. Oricare peer deține raportul unui istoric complet al tuturor tranzacțiilor și de asemenea, al tuturor bilanțurilor din fiecare cont.


Ce este tehnologia  Blockchain? Un ghid pas cu pas pe care oricine îl poate întelege.

Întreaga rețea află aproape imediat despre tranzacție, dar doar după un anumit timp este confirmată, confirmarea fiind un concept decisiv când vine vorba de crypto-valută. Atâta timp cât tranzacția nu este confirmată încă, aceasta poate fi falsificată. Din momentul în care este confirmată, tranzacția este definitivă, nu mai poate fi falsificată, anulată și  face parte dintr-un registru imuabil al tranzacțiilor, numit blockchain. Doar „minerii” pot confirma tranzacții. Aceasta este funcția lor în reteaua de crypto-valute: iau tranzacțiile, le verifică și le introduc în rețea. După ce tranzacția este confirmată de un „miner”, aceasta devine o parte din blockchain. Pentru aceasta operațiune, „minerii”sunt plătiți cu un jeton de crypto-valută, de exemplu Bitcoin.

 

 

Ce fac „minerii”?

Oricine poate deveni „miner”. Din moment ce o rețea descentralizată nu are o autoritate care să delege aceasta sarcină, crypto-valutele au nevoie de un mecanism pentru a preveni abuzurile. Bitcon-urile pot fi create doar daca „minerii” rezolvă un puzzle cryptografic și, din moment ce dificultatea acestui puzzle crește, doar o cantitate specifică de jetoane de crypto-valută poate fi produsă într-o anumită perioada de timp.

Dacă stai să te gandești, Bitcoin, ca o rețea descentralizată de peers care țin un consens asupra conturilor și al bilanțurilor, este o formă de valută mai veritabilă decât banii pe care îi vezi în contul tău bancar. Pe scurt, crypto-valutele sunt intrări de jetoane într-o bază de date descentralizată. Sunt numite crypto-valute datorită faptului că procesul de ținere a consensului este securizat de o puternică cryptografie.

 

Caracteristicile tranzacționale:

 1.) Ireversibilitate: După confirmare, o tranzacție nu mai poate fi anulată de către nimeni, nici de către tine, banca ta, nici de președintele Statelor Unite ale Americii,  Satoshi, sau de „minerul” tău. Nimeni nu te poate ajuta dacă ai trimis banii tăi către o platformă înșelătoare sau daca un hacker i-a furat din computerul tău. Nu există plasă de siguranță.

2.) Pseudonime: Nici tranzacțiile și nici conturile nu sunt conectate la identități din lumea reală.  Vei primi monede Bitcoin pe așa numitele adrese, care sunt serii de 30 de caractere, aleatorii la prima vedere. În timp, de obicei, este posibil să analizezi  fluxul tranzacției, nu este posibil să le asociezi cu identitatea utilizatorilor acelor adrese.

3.) Rapid și global: Tranzacțiile sunt propagate aproape instant în rețea și sunt confirmate în câteva minute. Deoarece se petrec într-o rețea globală de computere, locația fizică a unei persoane nu este importantă.

4.) Securitate: Fondurile de crypto-valută sunt sunt protejate de un sistem cryptografic cu cifru public. Doar deținătorul cifrului privat poate transmite crypto-valute.  

5.) Lipsa permisiunii: Nu este nevoie să ceri nimănui permisiunea să folosești crypto-valută, aceasta fiind doar un software pe care oricine îl poate descărca gratuit. Dupa ce îl instalezi, poți primi și trimite monede Bitcoin sau alte crypto-valute și nimeni nu te poate împiedica.

 

Caracteristici monetare:

 1.) Oferta controlată: Majoritatea crypto-valutelor limitează oferta de jetoane. Pentru Bitcoin, oferta scade în timp și iși va atinge numărul final cândva în 2140. Toate crypto-valutele își controlează rezerva de jetoane cu ajutorul unui orar scris în coduri, însemnând că rezerva monetară a crypto-valutelor poate fi calculată astăzi pentru fiecare moment din viitor.

2.) Fără datorie dar cu titular: Moneda-Fiat din contul tău bancar este deja este creată de datorie și numerele care le vezi în Cartea Mare nu reprezintă altceva decât datorii. Crypto-valutele nu reprezintă datorii, se reprezintă pe sine însele doar.

Pentru a înțelege impactul revoluționar al crypto-valutelor este important să privești ambele tipuri de caracteristici. Bitcoin ca fiind o metodă de plată posibilă chiar și cu lipsa  permisiunii, ireversibila si pseudonim este un atac asupra controlului bancilor si al guvernelor privind tranzactiile monetare ale cetatenilor. Nu poți împiedica pe cineva să folosească Bitcoin, nu poți interzice cuiva să accepte o plată și nu poți anula o tranzacție.

Deoarece banii sunt limitați, o rezervă controlată care nu poate fi schimbată de catre un guvern, o bancă sau orice alta instituție centrală, crypto-monedele atacă sfera de acțiune a politicilor monetare, limitând controlul băncilor centrale asupra inflației sau a deflației, manipulând cererea monetară.

“Deși este destul de nouă și instabilă în comparație cu standardul aur, crypto-valuta câștigă teren și va ajunge cu siguranță să aibă mai multe întrebuințări obișnuite în anii ce vor urma. Cheia este ca aceasta să devină ușor de folosit la scară largă. Mă aștept ca în 2 ani oamenii vor ajunge să își pună banii sub „saltele” virtuale prin intermediul cryptovalutelor și vor știi că oriunde vor merge, banii vor rămâne acolo.” – Sarah Granger, Autor.

 

Crypto-valută: Începutul unei noi economii

În principal, datorită caracteristicilor sale revoluționare, crypto-valutele au devenit un succes pe care inventatorul lor, Satoshi Nakamoto, nu și l-a putut închipui.

Crypto-valutele sunt aurul digital, bani care sunt protejati de influența politică, bani care promit să își păstreze și să își mărească valoarea pe parcursul timpului. Crypto-valutele sunt de asemenea o modalitate de plată rapidă și confortabilă, cu o intindere la nivel mondial, și sunt, de asemenea, o modalitate de plată destul de privată și anonimă pentru piețele negre sau alte activități economice scoase înafara legii.

Crypto-valutele au dat naștere, de asemenea, la o piață dinamică și în creștere pentru investitori și speculatori. Burse precum okcoin, poloniex sau shapeshift permit comerțul cu sute de crypto-valute, al căror volum comercial îl depașește pe cel al principalelor burse de valori europene.

Poți experimenta volatilitate extremă în acest ecosistem bogat de monede și jetoane; în general o monedă crește cu 10% pe zi, uneori, 100%, pierzând toată valoarea în următoarea zi. Dacă esști norocos, valoarea monezii tale poate crește până la 1000% într-o săptămână sau două.

În timp ce Bitcoin rămâne de departe cea mai faimoasă crypto-valută și multe alte  crypto-valute nu au un impact non-speculativ, investitorii și utilizatorii acesteia ar trebui să fie atenți la alte câteva crypto-valute.

 

Bitcoin

Prima și cea mai cunoscută crypto-valută, Bitcoin ține locul standardului aur digital în lumea crypto-valutelor. Este folosită ca metodă de plată globală și este valută de-facto a înșelătoriilor cibernetice. După 7 ani de existență, prețul pentru Bitcoin a crescut de la 0 la mai mult de 650 de dolari și volumul său tranzacțional a ajuns la mai mult de 200.000 de tranzacții zilnice.

 

Ethereum

Creația crypto-geniului Vitalik Buterin a urcat pe locul 2 în ierarhia crypro-valutelor, validând așa și numitele stări, nu numai un set de conturi și bilanțuri. Acest lucru înseamnă că Ethereum poate să proceseze atât tranzacții, cât și contracte complexe și programe. Această flexibilitate face ca Ethereum să fie instrumentul perfect pentru aplicațiile blockchain.

 

Ripple

Poate cel mai nepopular proiect în comunitatea crypto-valutelor este Ripple. Deși Ripple are o crypto-valută nativă– XRP – rețea care să proceseze IOU-rile, mai mult decât o crypto-valută în sine. XRP, valuta, nu deservește ca un mod de a stoca și schimba valută, ci mai mult ca un jeon care protejează rețeaua împotriva spam-ului. Laboratoarele Ripple au creat toate jetoanele XRP și le-au distribuit la comandă. Din acest motiv, Ripple nu este vazută ca o crypto-valută reală. Totuși, băncile par să placă Ripple, acceptând sistemul cu un ritm crescând.

 

Litecoin

Litecoin a fost una dintre primele crypto-valute după Bitcoin și i-a fost atribuit titlul de argint digital. Mai rapid decât Bitcoin, cu o cantitate mai mare de jetoane și un algoritm nou de „minerit”, este perfect pentru rolul de „frate mai mic” al Bitcoin. Deși Litecoin a eșuat în a găsi o utilizare reală și și-a pierdut locul 2 față de Bitcoin, este încă în curs de dezvoltare și este păstrat ca plan de rezervă dacă Bitcoin eșuează.

 

Monero

Monero este cel mai proeminent exemplu de algoritm cryptonite. Acest algoritm a fost inventat pentru confidențialitatea care lipsea în cadrul Bitcoin. Daca folosești Bitcoin, fiecare  tranzacție este documentată în blockchain și traseul tranzacțiilor poate fi urmărit. Monero și-a atins punctul culminant în vara din 2016 când piețele negre au decis să fie adoptat ca și valută, rezultând într-o creștere de preț, deși întrebuințarea Monero rămânând dezamagitor de mică. Înafară de acestea, există sute de crypto-valute făcând parte din mai multe familii, majoritatea fiind doar tentative de a ajunge la investitori și a produce bani rapid.

 

Care este viitorul crypto-valutei?

Piața crypto-valutelor este rapidă și „sălbatică”. Aproape zilnic o noua crypto-valută apare, alta veche dispare, adepții de la început se îmbogățesc și investitorii pierd bani, fiecare crypto-valută vine cu o promisiune care schimbă lumea. Puțini rezistă după primele luni, iar mulți sunt „abandonați” de către speculători.

 

 “În 2 ani de acum, consider că valutele-crypto vor câștigă legitimitate ca protocol pentru tranzacțiile de afaceri, micro-plăți, și acaparând Western Union ca modalitate preferată de reemitere.  În ceea ce privesc tranzacțiile de afaceri se pot observa două direcții: vor exista afaceri financiare care le vor folosi datorită lipsei taxării, abilitatea aproape instantă de a muta orice cantitate de bani, și vor fi acelea care le vor utiliza pentru tehnologia blockchain.”  – Cody Littlewood, fondator si CEO al Codelitt

Piețele sunt necinstite, însă acest aspect nu schimbă faptul că valutele-crypto sunt aici –pentru a rămâne și pentru a schimba lumea, acest lucru deja se întamplă. Oameni din toată lumea cumpără Bitcoin pentru a se proteja împotriva deprecierii monedelor lor naționale.  Din ce în ce mai multe companii descoperă puterea Contractelor Inteligente sau a jetoanelor  pentru Ethereum.

Revoluția este deja în mișcare, investitorii instituționali au început să cumpere crypto-valute. Acestea au schimbat lumea pas cu pas, poți sta să urmărești evoluția lor sau poți deveni o parte din istoria în devenire.

 

“Dacă trendul continuă, o persoană de rând nu își va permite să cumpere un Bitcoin în 2 ani. În timp ce economiile globale sunt în inflație și piața prezintă semne de recesiune, lumea se va îndrepta spre Bitcoin ca scut impotriva vacarmului fiat și ca o metodă de evadare din controlarea capitalului. Bitcoin este calea de scapare.”– Brad Mills: Antreprenor Serial Tech

 

 

 

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.
Ultimul videoclip de pe Vlog-ul personal

Couple Travel Vlog | Maldives

Camera GoPro Hero 5 + Karma Grip Drone: DJI Mavic Pro Andrei Ursachi: ➤ Facebook http://fb.com/andrei.ursachi91 ➤ Instagram http://instagram.com/an…


Alte articole similare
4. Ghidul începătorului pentru tipurile de anunțuri Facebook
De ce Apple își pierde din popularitate?
Shares
Share This