6 greșeli pe care să le eviți în conducerea afacerii tale

Dramaturgul celebru Oscar Wilde a rezumat esența experienței atunci când a mărturisit că „experiența este pur și simplu numele pe care i-l dăm greșelilor”. Și este o realitate faptul că oricine începe și conduce o afacere va face greșeli.
Noile întreprinderi solicită competențe într-o mare varietate de discipline: de la contabilitate și strategie până la marketing și drept; de la resursele umane la proiectarea produselor / serviciilor. Și pe măsură ce întreprinderile cresc atât din punct de vedere al angajaților cât și al resurselor, fondatorii companiei câștigă capacitatea de a delega aceste roluri. Dar, la început, majoritatea directorilor executivi sunt implicați în aproape toate aspectele afacerii lor. Dacă ești unul dintre ei, și ai experiență în, să zicem, unul sau două domenii, gama largă de întrebări la care trebuie să răspunzi – cu puțină experiență sau fără experiență – poartă povara primilor câțiva ani de funcționarea afacerii tale. Nu este nici o surpriză faptul că 80% din totalul afacerilor eșuează în primele 18 luni.
Pentru orice nou antreprenor care concurează împotriva acestor situații, nimic nu este mai critic decât scurtarea curbei de învățare și obținerea unei baze financiară solidă pentru afacerea ta. În acest articol regăsești șase greșeli comune pe care antreprenorii ar trebui să le evite ca să-și îmbunătățească șansele de succes:

1. Lăsă-ți ego-ul la ușă.
Succesul în afaceri nu este altceva decât rezultatul unei serii de decizii bune. Partea mai puțin bună este că alegerea constantă a celei mai bune opțiuni nu este ușor de făcut. Și, în ciuda percepției comune, unul dintre cele mai mari obstacole în calea rezultatelor bune nu este lipsa de informație sau de pricepere, ci imposibilitatea liderului de a-și lăsa deoparte ego-ul. Pe scurt, liderii remarcabili sunt dispuși să greșească. Ei dezvoltă abilitatea de a selecta cea mai bună idee, indiferent de sursă. Dacă dorești să reușești să-ți deschizi o afacere este necesar să-ți păstrezi mintea deschisă. Dacă poți face acest lucru, este mult mai probabil să faci ceea ce este potrivit pentru afacerea ta.

 

2. Nu-i trata pe toți la fel.
Abilitatea de a conduce oamenii necesită timp pentru a fi dobândită; nu e ceva cu care te-ai născut. Una dintre concepțiile greșite despre management este că liderii ar trebui să aibă un anumit stil și le vor cere celorlalți să se conformeze. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr.
Indiferent de domeniul de activitate în care activează firma ta, angajații sunt cel mai important activ. În calitate de lider, treaba ta este de a profita la maximum de capacităților lor, iar cel mai bun mod de a face acest lucru este să îi înțelegi ca indivizi. Așadar, acordă-ți timp pentru a identifica modul de a motiva fiecare individ și pentru a afla cum reacționează la contribuția ta. Dacă îți poți adapta stilul pentru a te adapta la ceea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare individ, vei avea un impact puternic asupra performanței acestora.

 

3. Nu angaja prea repede noi candidați.
Companiile mari au la îndemână resurse semnificative, care le permit să investească în procesul de angajare. În mod obișnuit, acestea supun candidații la interviuri multiple de angajare. De ce să petreci atât de mult timp cu procesul de recrutare?
Companiile înțeleg că de fapt costul angajării unei persoane greșite reprezintă o pierdere semnificativă de bani și timp. Firmele mici, dimpotrivă, limitează în mod obișnuit interviurile la o întâlnire cu managerul potențial al candidatului și poate cu CEO-ul. Nu trebuie să cazi în capcana asta!
Când este vorba despre o companie mică, fiecare angajat poate avea un impact disproporționat asupra afacerii tale. Felul în care se potrivesc acești oameni în echipă, corelația dintre abilitățile lor și cerințele locului de muncă și dacă aceștia cred în viziunea companiei. Toate aceste aspecte sunt importante pentru a crea o echipă dinamică și puternică. Așadar, examinează bine candidații și dacă îi poți angaja pe post de consultanți timp de câteva luni este chiar mai bine.

4. Recunoaște-ți slăbiciunile.
Chiar și cei mai talentați oameni au puncte forte și puncte slabe. Una dintre cele mai ușoare greșeli pe care un nou CEO le poate face este să ignore aceste aspecte. Poate că ai fost bun la matematică, deci crezi că poți să faci față contabilității companiei tale. Sau ai făcut un curs de drept de afaceri în timp ce obțineai MBA și crezi că ești într-un fel calificat să examinezi acorduri juridice simple.
Cei mai buni directori știu ce fac bine și ce nu fac. Iar angajații lor cheie și consultanții apreciați oferă o contribuție valoroasă în domenii în care le lipsește experiența. Nu încerca să fii super-erou.

 

5. Planifică tot timpul.
Majoritatea afacerilor noi sunt lansate tocmai datorită faptului că fondatorul sau echipa are o experiență puternică într-un anumit domeniu. Acesta este un mare avantaj, deoarece vă reduce timpul de învățare foarte mult. Dar a face saltul de la rolul de practician sau inginer de produs la conducerea întreagii companii este unul semnificativ. Deci, dedică-ți timp pentru a planifica. În cuvintele nemuritoare ale lui Benjamin Franklin, „Dacă nu reușești să planifici, intenționezi să eșuezi”.

6. Consideri că obiectivul principal este alinierea, nu consensul.
Echipele de succes prezintă numeroase comportamente: viziune comună, pasiune pentru muncă și comunicare onestă. Dar multe echipe presupun incorect că toată lumea trebuie să fie de acord pentru ca totul să fie în regulă. În plus, se prespune că aceste echipe vor găsi cele mai bune soluții pentru a ajunge la un consens.
Acest mod de gândire poate fi de înțeles; dar este un mod greșit de a conduce o companie. Încurajarea unei dezbateri solide și a unei examinări aprofundate a punctelor de vedere concurente este procesul care dă de obicei rezultatul optim.

 

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Ești un geniu neînțeles?
6 moduri prin care milionarii reușesc
Shares
Share This