Explicarea conceptului de lichiditate

Financial Times definește lichiditatea din cadrul unei tranzacții, ca fiind ușurința cu care se poate transforma un anumit titlu de valoare într-un instrument financiar sau facilitatea de a converti un instrument în numerar. Aceasta ține cont de stabilitatea și prețul fiecărui instrument în cursul unei tranzacții.

Dacă o tranzacție financiară este precum un motor aflat în mișcare și la care contribuie mai mulți factori care influențează performanța acesteia, atunci lichiditatea este componenta care o face să se miște. În mod normal, posibilitatea deținerii unei lichidității disponibile, la un cost cât mai mic, înseamnă implicit un risc mai mic și realizarea mai rapidă  a unei tranzacții.

În cazul tranzacțiilor obișnuite precum operațiile realizate cu ajutorul unui card de debit sau cu ajutorului unui cec, lichiditatea este, în general, ridicată, deoarece schimburile financiare se realizează în mod normal într-o monedă unică și sunt aprobate în funcție de soldurile conturilor deținute de fiecare parte din tranzacție. Dar când evaluezi lichiditatea pentru tranzacțiile internaționale sau transfrontaliere, componenta începe să își piardă din acuratețe iar performanța este diminuată.

Tranzacțiile internaționale se confruntă deja cu obstacole și întârzieri datorate reglementărilor și monedelor specifice țărilor partenere. Schimbul unei monede cu o alta în cazul unei tranzacții (import, export) aduce implicit o variație a prețului- dată de diferența de curs de schimb și de orizontul de timpul care ar putea influența prețurile de fiecare parte a schimbului. Aceasta erodează stabilitatea tranzacției – prin urmare, lichiditatea – și implicit mărește riscul și costul tranzacției.

Ca urmare, instituțiile financiare trebuie să pre-finanțeze conturile nostro de fiecare parte a unei tranzacții în moneda nativă a țării respective. Aceste solduri ale contului într-o monedă locală îmbunătățesc lichiditatea, reducând riscul parților în tranzacționare.

Cu toate acestea, aceste tipuri de conturi aduc un cost ridicat. Conform raportului de la McKinsey Global Payments din 2016, există aproximativ 27 trilioane de dolari aflați în stare latentă în aceste conturi din întreaga lume – blocând capitalul care ar putea fi folosit în moduri mai productive. Ele trebuie, de asemenea, să fie gestionate în mod activ pentru a asigura că soldurile sunt proporționale cu volumul tranzacțiilor.

Costul și complexitatea deținerii acestor conturi în întreaga lume reprezintă unul dintre motivele pentru care numai un anumit număr de bănci pot procesa tranzacții globale. Povara menținerii conturilor nostro la nivel mondial este pur și simplu nesustenabilă pentru majoritatea organizațiilor. Băncile mici și mijlocii și platformele care procesează plăți plătesc în schimb o taxă pentru a utiliza sistemele de tranzacții internaționale.

Activele digitale pot fi utilizate pentru a reduce costurile și pentru a îmbunătăți viteza de lichiditate pentru aceste tranzacții transfrontaliere. Acest lucru este valabil mai ales în cazul piețelor emergente în care costul schimbului valutar este ridicat și volumul tranzacțiilor este scăzut.

Un activ digital destinat utilizării în întreprinderi poate înlocui conturile nostro și poate oferi lichidități la cerere. Acest lucru este posibil deoarece activul digital funcționează ca monedă universală, convertind instantaneu și ieftin orice plată în moneda locală necesară.

Această capacitate nu numai că reduce costul tranzacției globale, dar poate accelera schimbul în timp real. În acest fel, activul digital devine motorul sau lichiditatea care determină performanța tranzacțiilor.

Băncile și furnizorii de plăți pot lansa apoi activele care ar fi angajate în mod normal în finanțarea conturile nostro din întreaga lume. Chiar mai bine, băncile și platformele de procesare a plăților, care, de regulă, ar fi oprite să tranzacționeze pe cont propriu, se pot angaja direct în tranzacții internaționale.

Pentru a avea succes, un activ digital trebuie să fie proiectat pentru a încheia rapid tranzacțiile. De exemplu, Bitcoin (BTC) este o piață de mare valoare, dar nu este potrivită pentru tranzacții, deoarece poate dura mai mult de o oră pentru a soluționa integral o tranzacție. De asemenea, are o capacitate limitată de 16 tranzacții pe secundă (TPS).

Spre deosebire de aceasta, un activ digital, cum ar fi XRP, poate încheia  în doar câteva secunde o tranzacție și poate procesa până la de 1500 TPS – o viteză de transfer egală cu a Visa și alte rețele de carduri. Acest lucru se datorează faptului că XRP a fost creat special pentru utilizarea în întreprinderii tocmai pentru a furniza lichidități în tranzacțiile internaționale.

Viteza și volumul sunt considerente cruciale. Cu cât tranzacția este mai rapidă, cu atât mai mult un expeditor este protejat de riscurile de volatilitate și cu atât mai mult beneficiarul primește mai repede fondurile decontate. Capacitatea ridicată permite un volum mai stabil de schimb pentru toți participanții de pe piață.

Soluția xRapid a Ripple utilizează în mod unic XRP pentru a oferi lichidități la cerere. Prin facilitarea tranzacțiilor în timp real, cu costuri reduse, xRapid reduce riscul și deblochează întregul potențial al plăților transfrontaliere pentru clienții întreprinderilor.

Cum poti investi in XRP?

Poti cumpara criptomonede folosind cardul, paypal chiar si transfer bancar  pe Etoro.

Uite de ce am ales sa tranzactionez pe Etoro:

  • permite cumpararea de criptomonede instant si le stocheaza pentru tine
  • este una dintre cele mai bine cotate platforme din lume
  • este autorizata sa opereze in Europa de catre autoritati
  • permite cumpararea de actiuni la toate companiile din lume (Apple, Google, Index SUA , Index global etc)
  • permite copierea activitatii userilor (poti cauta cei mai buni investitori de pe platforma sau poti copia activitatea mea) (Userul meu este ExqTer)

Daca nu stii inca daca esti sau nu pregatit sa investesti in Criptomonede, sfatul meu este urmatorul:

1.Inscrie-te pe Etoro dand click aici.

66% din conturile investitorilor cu amănuntul pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să vă gândiți dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

2.Descarca aplicatia din app store.

3.Foloseste News Feed-ul din Etoro (similar cu cel de la facebook) pentru a fi la curent cu tot ce se intampla in piata Crypto.

De asemenea te invit sa te alaturi grupului de pe Facebook:  Criptomonede Romania.
Impreuna suntem mai bine informati si mai puternici.

Aici poti verifica pretul XRP.

P.S

Acest articol reprezinta parerea mea vizavi de criptomonede si nu parerea unui „specialist bursier”. Cred cu tarie ca criptomonedele vor revolutiona lumea la fel cum a facut-o candva internetul.

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Cambridge implementează plata prin cea mai rapida monedă
Totul despre Ethereum si Ripple(XRP) criptomonedele care te pot imbogati in 2018
Shares
Share This