Actuala perioada o oportunitate pentru antreprenori

*Acest articol se adresează antreprenorilor care au reușit să ducă cel puțin o afacere la maturitate și înțeleg cum funcționează sistemul economic. În cazul în care nu ai niciun fel de pregătire financiară sau experiență profesională relevantă, este foarte riscant să aplici metoda descrisă aici.

Am reflectat mult timp dacă să scriu acest articol sau nu. Deși ceea ce urmează să citești poate fi  perceput ca o mare oportunitate, există un risc semnificativ care trebuie luat în considerare. Te voi ruga să citești cu atenție acest articol și, să înțelegi că punctul de vedere exprimat aici este strict opinia mea – fiind doar una dintre multe alte perspective care există în acest moment în piață. Trece prin filtrul rațiunii tale toate aceste informații și formează-ți propria opinie asupra situației.

Așa cum ai auzit probabil, bursele din toată lumea au suferit  pierderi de capital de aprox. 30-40% până în momentul de față. Măsurile luate pentru a combate virusul COVID-19, au sugrumat serios economia la nivel mondial. Dacă de virus vom scăpa în următoarele luni (acesta fiind un scenariu optimist) din păcate, efectele provocate în economie din cauza pandemiei vor fi resimțite puternic și în următorii ani. 

De curând, S&P 500 (cele mai mari 500 de companii din SUA listate  la bursă) au pierdut în doar o săptămână peste 10 trilioane de dolari din prețul acțiunilor, iar după anunțarea măsurilor de stimulare economică,  au recuperat 4 trilioane de dolari într-o singură săptămână. Aceasta a fost cea mai mare creștere din ultimii 46 de ani. Nimeni nu s-a așteptat la asta. Are sens să vedem așa o creștere în plină pandemie? Cu siguranță nu, având în vedere că Fondul Monetar Internațional avertizează că va urma una dintre cele mai mari recesiuni din istorie. Vezi link: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-09/imf-sees-world-economy-in-worst-recession-since-great-depression

 

Uite cum arată începutul acestei crize financiare comparativ cu crizele precedente.

criza financiara 2020 comparativ cu alte crize

Așa cum spuneam și mai sus, între timp piața a mai recuperat din pierderile suferite însă, cel mai probabil “fundul” / “capătul de jos” nu a fost atins încă și va urma un nou val de scăderi. Este prematur să sperăm la o revenire a pieței având în vedere că în acest moment accelerăm tot mai mult către recesiune.

În formarea acestei opinii personale am ținut cont de: creșterea exponențială a ratei de șomaj, de cheltuielile provocate de acțiunile care au fost necesare pentru combaterea pandemiei, de previziunile financiare ale companiilor listate la bursa precum și, de alte motive ce țin de o analiză fundamentală.

 

De cele mai multe ori, atunci când o companie mare se prăbușește aceasta trage după ea zeci, sau poate chiar sute, de companii mai mici cu care acesta avea relații comerciale. Din perspectiva mea, economia mondială este asemenea unui avion în flăcări care încă este în aer și, este doar o chestiune de timp până când aceasta se va prăbuși.

Ei bine? Cum poți face bani din asta?

Antreprenorii sunt cei care caută mereu oportunități noi de a face bani și sunt dispuși să își asume riscuri financiare atunci când cred că există șanse să obțină un profit. Având în vedere situația din piață consider că, în acest moment, este mai ușor să identifici pierzători decât să încerci să construiești afaceri noi.

Pe scurt, mă aștept ca bursele să se prăbușească mai departe motiv pentru care, voi paria (shortsell) pe scăderea burselor și a etf-urilor precum: SPX500, GER30, UK100, Jpn225 etc. Totodată, companii precum: Wizzair (WIZZ.L), Ryanair, Lufthansa (LHA.DE), Mcdonalds (MCD), Carnival (CCL.L), Cineworld (CINE.L), Starbucks (SBAX), sunt puternic afectate de măsurile de combatere a pandemiei.

Una dintre companiile care au profitat din plin de situația din piață este ZOOM (ZM). Deși compania se adresa cu serviciile sale de comunicare video la distanță firmelor, datorită măsurilor de distanțare socială impuse asupra populației, numărul de utilizatori ai platformei a crescut de la 10 milioane la peste 200 de milioane. Având în vedere că măsurile de distanțare socială nu se vor relaxa prea curând, ne putem aștepta ca numărul de utilizatori ai serviciilor oferite de ZOOM să crească mai departe.

Personal, cred că ZOOM va încerca să pivoteze către o rețea de socializare și are șansa să devină următorul Facebook sau Instagram. (Repet, aceasta este o opinie personală) Cu privire la ZOOM vreau să mai atrag atenția asupra faptului că, de curând, a avut unele probleme de securitate care au dus la o scădere a prețurilor pe bursă. Vezi grafic:

cumpara actiuni zoom

 

 
 
 

Investitia mea  in ZOOM (ZM). Am cumparat imediat dupa ce au aparut in presa informatiile despre problemele de securitate ale platformei.

 

 

Later update: Am inchis in profit si pentru scurt timp voi merge short pe el

 

 

 

 

 

Aici poți tranzacționa

Etoro este una dintre platformele de tranzacționare ce permit atât parierea pe creșterea acțiunilor (buy) cât și parierea pe scăderea lor (sell). [Tranzacții de tip CFD].

 

Uite câteva sfaturi practice dacă îți propui să tranzacționezi:

1.Investește o sumă de bani cu care ești confortabil să jonglezi.

2.Începe să te documentezi mai profund despre bursă și să urmărești știrile financiare. Cel mai bun site pe care ți-l recomand în acest sens este Bloomberg. Urmărește știrile financiare de aici, precum și din secțiunea Video/ Live Tv pentru a fi la curent cu opiniile și interviurile mai multor experți.

3.Volatilitatea este foarte ridicată. Din acest motiv, îți recomand pe cât posibil să eviți să folosești leverage mai mare de 5x.

4.Nu merge împotriva pieței! Percepția investitorilor din piață determină dacă piața crește sau, scade. Dacă ești la început de drum, îți recomand să nu pariezi împotriva trendului din piață.

În cazul în care dorești să vezi cum funcționează o platformă de tranzacționare sau chiar să începi să tranzacționezi, te poți înregistra pe Etoro aici. Pentru instrucțiuni pas cu pas despre cum se folosește platforma de tranzacționare, îți recomand acest articol.

Mult succes!

eToro este o platformă multi-asset care oferă atât investiții în acțiuni și crypto, cât și tranzacționarea activelor CFD.

Rețineți că, CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde rapid banii datorită efectului de levier. 66% din conturile investitorilor cu amănuntul pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor.

Ar trebui să vă gândiți dacă înțelegeți cum funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
5 reguli pentru a fi învingător astăzi şi în fiecare zi
newsletter
Cum să îţi construieşti lista de emailuri de un milion de persoane – totul într-un an
Shares
Share This