Analiza pieței bursiere. La ce ne putem aștepta?

„Cu excepția cazului în care, această prăbușire a pieței bursiere este un scenariu de unul la un milion, acțiunile trebuie să scadă în continuare înainte să ajungă pe fundul prăpastiei.” – Andrei Ursachi

andrei ursachi bursa 2020

*Daunele economice cauzate de coronavirus vor fi cuantificabile iar acest lucru, va afecta în cele din urmă și situația capitalurilor proprii. 

| Sursa: REUTERS / Shannon Stapleton

  • Istoria ne sugerează că prăbușirea pieței bursiere nu a ajuns încă pe fundul prăpastiei.
  • Experiența investitorilor arată că lăcomia generează această „revenire” a pieței, nu fundamentele sale.
  • Natura pandemiei coronavirusului îi va împiedica pe investitori să vadă o imagine clară a viitorului.

Pe măsură ce soarta unului dintre cei mai cunoscuți indici bursieri din lume, DJIA (Dow Jones Industrial Average) a marcat progresiv miercuri dimineață, investitorii au respirat ușurați. Două zile de scăderi i-au făcut pe mulți să se întrebe dacă o nouă prăbușire a bursei urma să se întâmple.

În ciuda datelor economice îngrijorătoare și a rezultatelor trimestriale mai slabe decât cele așteptate, “the bulls”  (persoanele optimiste care cred că stocurile vor crește), continuă să susțină cu încăpățânare că cel mai grav declin al pieței bursiere deja s-a întâmplat. Asta totuși, poate fi o gândire periculoasă. 

dow jones industrial average chart, stock market

*Optimiștii susțin că fundul prăpastiei în ceea ce privește prăbușirea pieței, a fost deja atins. Cu toate acestea, istoria și logica ne spun altceva. | Sursa: Yahoo Finance

Prăbușirile bursiere anterioare ne arată că, răbdarea este o virtute!

Stimulul fără precedent al Sistemului Federal de Rezerve SUA (Fed), i-a făcut pe mulți investitori să susțină că realizarea unor comparații cu prăbușirile piețelor din trecut, nu ar avea niciun folos. „Nu te poți lupta cu Fed-ul.”

Însă, managerul de fonduri Mark Mobius, a oferit investitorilor cu exces de zel câteva sfaturi înțelepte într-un interviu acordat Yahoo Finance :“Cele mai costisitoare cuvinte din lume sunt: „De data asta este altfel”. Nu, nu cred că de data asta este altfel.”

Datele realizate de directorul de cercetare Morningstar, Paul D. Kaplan, arată că piața bursieră a suferit o scădere de 20% sau mai mult, la fiecare nouă ani.    

Vestea bună este că, piața s-a redresat mereu iar investitorii care au putut să o aștepte, au sfârșit “pe plus”. Totuși, pentru investitorii care nu au ani să aștepte recuperarea investițiilor lor, este util să luăm în considerare ce spune istoria că se va întâmpla în continuare.

Aici intervin veștile proaste. Uitându-ne la cele 17 prăbușiri ale pieței bursiere pe care Kaplan le-a analizat, observăm că, piața a avut nevoie de aproximativ doi ani pentru a atinge nivelul critic minim.

stock market crash

*În trecut, piața bursieră și-a revenit întotdeauna – dar niciodată rapid. 

| Sursa: Morningstar

Kaplan observă că declinul inițial abrupt pe care l-am trăit, se compară cel mai îndeaproape cu prăbușirea burselor din 1929 și Marea Depresiune.

După spusele sale, “the bear market” (piața într-o perioadă de recesiune și în care prețurile acțiunilor scad) cauzată de Primul Război Mondial și de virusul Influenza (gripa) este probabil, cea mai asemănătoare cu piața generată de pandemia de coronavirus. În aceste cazuri, au fost necesare 33 de luni și, respectiv, 114 luni pentru a ajunge pe fundul prăpastiei.

*Ultimele 17 “bear markets” sugerează că stocurile nu vor ajunge la un nivel minim pentru cel puțin încă câteva luni. | Sursa: Morningstar

Folosindu-ne de trecut ca de un ghid, dacă piața ar fi ajuns într-adevăr într-un punct minim critic pe 23 martie, ar fi fost prima dată în istorie când piața bursieră ar fi atins nivelul minim în doar o lună. Este posibil să fim atât de norocoși? Mobius crede că nu.

Lăcomia conduce piața bursieră

Mobius nu este singura persoană precaută și care avertizează că ce e mai rău, nu s-a terminat încă. Acest lucru se datorează faptului că, investitorii încă trebuie să absoarbă pe deplin implicațiile coronavirusului asupra economiei.

Semnul distinctiv al unei “bear market” afectate este format din investitorii care renunță la o recuperare. Însă, măsura sentimentului de consum al Rezervei Federale arată că majoritatea investitorilor se așteaptă ca prețurile acțiunilor să crească și mai mult în urma pandemiei.

*Situația pieței arată că nu suntem în nici un caz în apropiere de fundul prăpastiei. | Source: New York Fed

Pe măsură ce piața a scăzut în martie, avântul  investitorilor a fost în creștere, nu în scădere. Asta sugerează că, lăcomia generează defapt această „revenire” a pieței, nu fundamentele sale. Pentru discipolii lui Warren Buffett, acesta este un semn cheie că nu este momentul să cumpărați.

Entuziasmul actual al pieței bursiere este determinat în mare parte de speranțele că scăderea cazurilor de coronavirus va contribui la punerea economiei pe picioare. Cu toate că acesta este cu siguranță un semn promițător, nu înseamnă neapărat că suntem gata să ne revenim rapid.

Cazurile zilnice de coronavirus confirmate în Singapore au început brusc să crească din nou, ceea ce sugerează un al doilea val al pandemiei în Asia. | Sursa: WSJ  

Coronavirus singapore

După cum am văzut în Asia, de îndată ce restricțiile de distanțare socială au fost reduse, numărul cazurilor a început să crească din nou. Acest lucru sugerează că vom vedea valuri de măsuri și interdicții pentru o lungă perioadă de timp – cel puțin până când va fi disponibilă o intervenție medicală de încredere.

Nimeni nu știe exact la ce să ne așteptăm în anul următor, iar acest lucru face dificilă evaluarea capitalurilor proprii. În acest sezon financiar, am văzut cum coronavirusul a provocat mai multă durere decât se preconiza. Majoritatea analiștilor se așteaptă ca trimestrul doi să fie cel puțin la fel de dezamăgitor dar, dincolo de asta, majoritatea firmelor ezită să facă predicții.

stock market earnings growth chart

*Investitorii s-au repezit să treacă cu vederea rezultatele slabe din primul trimestru dar, faptul că firmele americane nu au o cale clară de urmat, încă urmează a fi conștientizat.| Sursa: FactSet

În vreme ce incertitudinea ar trebui să apese greu pe încrederea investitorilor, stimulentul masiv al Fed a ajutat investitorii să se simtă optimiști, în ciuda unor demersuri și decizii luate orbește. Totuși, situația aceasta nu va dura pentru totdeauna!

În cele din urmă, daunele economice cauzate de coronavirus vor fi cuantificabile și acest lucru va afecta și valoarea capitalurilor proprii.

În cazul în care, ești antreprenor și îți dorești să afli cum poți profita de situația actuală pentru a face bani, te invit să citești articolul intitulat:

Actuala perioada o oportunitate pentru antreprenori

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
5 moduri în care poți deveni antreprenor încă din colegiu
Îți dorești să cumperi acțiuni la marile corporații din lume? Vezi cum poți face asta în doar 2 minute.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Shares
Share This