Fondurile de investiții sau Venture Capital – ce, cum, când?

Consider că este foarte important să fim informați înainte de a lua o decizie, ba chiar înainte de a ne apuca de un research. Astfel că am ajuns la ideea acestui articol – să răspund tuturor celor care mi-au adresat întrebări despre fondurile de investiții (venture capital) și să vă ofer acces la cifre și rapoarte care să vă ajute să luați o decizie informată.

Ce este un fond de investiții? Cum funcționează?

Fondurile de investiții sunt entități (de obicei, fără personalitate juridică) care atrag și pun la comun banii mai multor persoane numite investitori pe care-I folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia, și de a genera astfel câștiguri pentru investitorii respectivi.

Fondurile de investiții se împart în 2 mari categorii:

  • Fonduri deschise de investiții – UCITS (Undertakings for the collective investment în transferable securities – Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare)
  • Fonduri închise de investiții – AIF (Alternative Investment Funds – Fonduri de investiții Alternative)

Pentru informații extensive, sunt foarte multe articole de specialitate pe care le puteți accesa și care vă pot oferi comparații între cele două, modalitatea detaliată de funcționare și orice alte aspect. Vă las mai jos doar câteva, fară să am vreo preferință sau vreo legătură cu ele:

http://www.fluentinfinante.ro/fonduri-de-investitii.html

https://financer.com/ro/economii/actiuni/fonduri-de-investitii/

http://www.aaf.ro/en/ghidul-investitorului/

Istoric și cifre impresionante ale fondurilor de investiții

Cele mai relevante și fascinante cifre de comparat sunt cele ale evoluției din 2005 până în prezent și cu precădere, diferență între piața de venture capital din US vs Europa.

Deși o mare parte din economia SUA este susținută de investiții încă din 1995, Europa poate fi considerate “late bloomer”, însă care a recuperat masiv în ultimii ani. Vă atașez două infografice care vă vor lămuri cu privire la cifre și la evoluție – raportul foarte interesant și pe care vă îndrum să îl citiți integral se găsește aici.

Scena fondurilor de investiții din România

Pentru a avea o imagine de ansamblu, ne putem uita la 4 etape de investiții:

Pre-seed: €100K

Seed: €1M

Serie A: €10M

Serie B: €TBD

Există atât programe care sunt menite să suștină sau să accelereze start-up-uri, dar și venture capital care au trecut la investiții directe sau la o căutare active de investiții. În zona de pre-seed, numele care au investit sunt: TechAngels, V7 capital, Growceanu, Sparking Capital, TBNR, Techcelerator, 0-Day Capital.

Mult suport pentru start-up-uri ca să obțină finanțare vine din partea următorilor: Commons Accel, Startarium, Rubik Hub, InnovX, Risky Business, Spherik, Innovation Labs și Human Finance, precum și evenimente care să aducă laolaltă fondatorii start-up-urilor cu potențiali investitori: How to Web, Techsylvania, Upgrade100, GoTech.

În zona de seed și Serie A, pe lângă creșterea în volum a celor dispuși să învestească, există și o creștere a mărimei rundei de investiție. Ne uitam la 11M investiți în 2019, față de 5M în 2018. Cele mai cunoscute VC de acest tip ar fi GapMinder, Early Game, Gecad, Earlybird Venture Capital și 3TS Capital Partners.

Fondurile de tip Private Equity au avut și ele o creștere, însă cumva nu sunt axate neapărat pe start-up-uri, ci mai degrabă pe business-uri consolidate – aceste fonduri investesc de la câteva milioane la câteva zeci de milioane de Euro, sunt foarte implicate în zona de operațional și rentabilitatea pentru ei trebuie să fie vizibilă, de la an la an. O listă ce conține câteva detalii despre fondurile de investiții menționate și nu numai, puteți găsi aici. Vă încurajez cu tărie să căutați despre fiecare fond de investiții în parte informații extensive.

Ce start-up-uri romanești s-au bucurat de investiții în 2020?

Foarte multe investiții s-au făcut și se fac în continuare în zona de tehnologie. Aș vrea să exemplific câteva pe care le-am urmărit și le urmăresc activ, despre care eu cred că se vor auzi cât mai multe, cât de curând:

Flip.ro, platformă de comerț cu telefoane second hand, ridică 250.000 Euro de la GapMinder și V7 Capital

CODA Intelligence, startup de cyber security, ridică o rundă de investiții de 800.000 Euro de la Early Game Ventures, ROCA X și Marius Alexe Telios, startup din domeniul telemedicinei ridică 200.000 Euro de la Transylvania Angels Network, Growceanu și TechAngels Romania

SanoPass, startup care emite abonamente medicale de prevenție oferite de angajatori că beneficii pentru angajați, ridică 400.000 Euro la o evaluare de 2M Euro post-money de la Cleverage VC (Sergiu Neguț, Wargha Enayati, Voicu Oprean, Alex Popescu) și Founders Bridge

ialoc.ro, platformă online prin intermediul căreia se pot face rezervări la restaurante direct de pe PC sau mobil, ridică 286.000 Euro de la GapMinder VC + crowdfunding pe Seedblink

TypingDNA, startup care dezvoltă o soluție de identificare bazată pe felul cum tastează utilizatorii, ridică 6 milioane Euro de la Gradient Ventures, Techstars Ventures și Gapminder

Machinations, platformă de dezvoltare pentru jocuri, primește o investiție de 580.000 Euro de la Gapminder și Seedcamp Questo, platformă de travel cu jocuri de explorare urbană ridică 300.000 Euro de la Sparking Capital și Early Game Ventures

Takeaways – ce să reținem despre Venture Capital?

Ar fi câteva elemente cheie de luat la drum când vă gândiți la a ridica o rundă sau mai multe de investiții.

– Informați-vă despre ce vi se potrivește, cine sunt investitorii, în ce companii au mai investit, cum au evoluat acele companii și cum arată o relație de business cu ei

– Există o creștere a interesului fondurilor de investiție străine și în România, nu doar în Europa – astfel că research-ul vostru se poate extinde și în afara țării

– A crescut atât numărul de start-up-uri care merg constant cu pitch-uri către investitori, așa cum a crescut și numărul investitorilor. Piață devine din ce în ce mai competitivă și nu cred că doar o idee bună poate atrage investiții – o idee bună care are momentum + un pitch impecabil care intersectează lucruri/servicii pe care oamenii vor să le folosească și rezolvarea unor provocări cel puțin medii.

Mă bucur mereu să fiu de ajutor antreprenorilor care se gândesc să strângă finanțare sau care au idei viabile de business pe care să le pună în practică. Sunt mereu deschis la a povesti și a oferi consultanță care să maximizeze orice obiective le-ar avea o afacere la început de drum, așa că vă aștept cu orice întrebări sau provocări ați avea.

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
Vânzări vs. Branding
3 modalități de a scăpa din zona de confort
Shares
Share This