Cum să treci de la gândirea excesivă la cunoasterea intuitiva

Bănuială, instinct, cunoaștere mai profundă. Există multe denumiri pentru sentimentele care vin din interior sau abilitatea de a înțelege imediat un lucru, fără a avea nevoie de raționamente logice. Cu alte cuvinte, soluțiile și răspunsurile la probleme vin la tine, dar nu îți dat seama cum sau de ce se întâmplă asta. 

În zilele noastre, alegerea de a avea încredere în sentimentele ce vin din interiorul nostru poate părea adesesa ceva rău. Intuiția – termenul folosit în cercetare ca referire la sentimentele interioare – este frecvent considerat ca fiind mistic (din altă diminsiune) sau nesigur. Este adevărat că intuiția noastră poate să se înșele uneori, dar studiile arată că dacă împreunăm instinctele interioare cu gândirea rațională, ne ajută să facem lucrurile mai bine, mai repede, să luăm decizii cu mai multă acuratețe și să fim mai încrezători în alegerile pe care le facem, decât să ne bazăm doar pe intelectul uman. 

De fapt, sondajele realizate de directorii celor mai importante companii arată că majoritatea liderilor valorifică sentimentele intuitive și experiența anterioară atunci când gestionează crize. Chiar și Marina SUA a investit milioane de dolari pentru a-i ajuta pușcașii marini să-și perfecționeze al șaselea simț, tocmai pentru că intuiția poate înlocui intelectul în situații cu miză mare, cum ar fi pe câmpul de luptă. 

Știința din spatele sentimentelor interioare/ intuiției

În ciuda credințelor populare, există o explicație bazată pe știința neurologiei pentru intuiție. Nu degeaba oamenii de știință supranumesc stomacul ca fiind „al doilea creier”. Sistemul nostru nervos are în jur de 100 de milioane de neuroni care sunt împrăștiați în sistemul nostru digestiv. Alți neuroni au fost interceptați că sunt situați pe lângă măduva spinării. Toți aceștia duc la puterea incredibilă pe care simțim că le are interiorul nostru.

Când vrem să luăm o decizie cu ajutorul intuiției, creierul lucrează în tandem cu interiorul pentru a accesesa toate amintirile, experiețele din trecut din care am învățat, nevoile personale și preferințele pentru ca să noi sa luăm cea mai bună decizie în contextul dat. Astfel, intuiția devine o formă de cunoastere pe care liderii trebuie să o valorifice. 

Chiar dacă nu ne folosim intuiția în mod constant, cu siguranță gustăm din beneficiile ei în fiecare zi. Toată lumea cunoaște sentimentul de a avea un nod în stomac în momentul luării unei decizii importante. Acel nod este intuiția care ne vorbește tare și răspicat. De exemplu, dacă ești un manager, dacă reușești „să-ți citești” angajații cu o singură privire, îți vei da seama cu ușurință dacă sunt nemotivați și vei știi cum să acționezi pentru a-i reîntegra în activitate. În mod similar, trecerea unui design de produs prin filtrul interior al intuiției, te poate orienta procesul creativ în direcția corectă.

Cum să ne folosim intuiția în procesul de luare a deciziilor

Liderii care se consideră că sunt extrem de sensibili au intuția mai puternică decât alți lideri, dar sunt și cei mai descurajați să-și folosească această abilitate senzorială. Sensibilitatea este o trăsătură de excepție care  contribuie la perceperea, procesarea și sintetizarea mai profundă a informațiilor, inclusiv a datelor despre problemele/ provocările emoționale ale celor din jurul nostru. Acest lucru înseamă că intuiția unei asemenea persoane este mai puternic dezvoltată decât cea a majorității oamenilor pentru că ele o îmbunătățesc constant adăugând informații noi în „banca” cunoștințelor despre lumea din interiorul ei.

Vestea bună este că intuiția este ca un mușchi – poate deveni mai puternică prin practică. Aici sunt câteva modalități pentru a începe să îți folosești intuiția ca o pârghie în procesul de luare a decziilor din cariera ta.

Diferențierea sentimentelor interiore intuitive de frică. Frica tinde să fie acompaniată de setimente ciudate de constrângere sau minimizare. Sunt momente în care te vei simți tensionat, panicat sau disperat. Frica are o energie care te împinge să forțezi lucrurile pentru a evita o amenințare, o respingere sau o pedeapsă. Frica tinde să fie, de asemenea, dominată de gânduri autocritice care te îndeamnă să te ascunzi, să te conformezi sau să te compromiți. Intuiția, pe de altă parte, are energie de atracție, de parcă alegerea ta te îndreaptă spre interesul tău, chiar dacă asta înseamnă să urmărești un risc sau să te miști mai încet decât alții. Acest lucru este de obicei însoțit de sentimente de entuziasm și anticipare sau ușurință și mulțumire. Din punct de vedere fizic, sentimentele interioare îți vor determin corpul să se relaxeze. Cu intuiție, vocea ta interioară este mai întemeiată și mai înțeleaptă, ca un bun mentor.

Încearcă testele de judecată rapidă. Cunoașterea rapidă poate permite creierului tău să ia decizii fără să le gândească prea mult și astfel să crească încrederea în puterea intuiției. Ce înseamnă testele de judecată rapidă? Ia o foaie de hârtie și scrie o întrebare, ca de exemplu: „această promovare profesională mă va face fericit?” Scrie „da” și „nu” pe foaie. Apoi, lasă pixul de o parte. După câteva ore, întoarce-te și încercuiește răspunsul imediat. Poate nu va fi răspunsul care îți place, dar este singura șansă să te forțezi să fii onest cu tine însuți. 

Reveniți sistematic la valoarile voastre. Valorile tale de bază reprezintă ceea ce este cel mai important pentru tine. Exemplele includ libertatea, diversitatea, stabilitatea, familia sau calmul. Să presupunem că te simți agitat după o zi lungă de muncă, când nimic nu a mers bine. Valorile tale de bază te pot ajuta să identifici sursa frustrării tale și să o înțelegi mai clar. De exemplu, poate prețuiești onestitatea și ceea ce provoacă tensiune este că nu îți împărtășești adevăratele sentimente cu privire la o problemă importantă. Folosind valorile tale, poți să-ți da seama ce se simte în interior și pentru a obține o perspectivă asupra situației.

Acordă-ți un moment pentru a reflecta la una dintre trei valori pe care consideri că le ai. Data viitoare când te trezești că te străduiești să iei o decizie, întreabă-te „ce acțiune sau decizie te apropie de acele valori de bază?” Întrebările interioare pot să te ajute la dizolvarea tensiunii interne care se produce.

În cele din urmă, reține că intuiția nu poate înflori în medii aglomerate și stresante. Oferă minții tale spațiu pentru a rătăci și a face conexiuni. Amintește-ți că, deși intuiția nu este perfectă, este un instrument de luare a deciziilor pe care probabil nu îl valorifici suficient în acest moment. Dă-i o șansă și probabil vei realizat că intuiția este un instrument de luare a deciziilor mai puternic decât ți-ai fi dat seama. Totodata daca rezonezi cu ideea si doresti sa iti  antrenezi intuitia intr-un mod profesionist, te sfatuiesti sa arunci o privire peste cursul Supernatural – un program de dezvoltare a intuitiei creat de mine. 

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
supernatural-curs-intuitie
Domesticirea: procesul care ți-a răpit libertatea
supernatural-curs-intuitie
Intuiția: când este bine să avem încredere în instinctele noastre interioare?
Shares
Share This