Cine ești? Care este scopul vieții pentru tine?

supernatural-curs-intuitie

Pasionat fiind de dezvoltare personală și îmbunătățire continuă, am început încă din adolescentă să lucrez asupra mea. Nu simțeam că persoanele din jurul mă inspiră, iar din acest motiv m-am refugiat în cărți de dezvoltare personală. Nu mă simțeam înțeles; fiecare părea că știe mai bine decât mine ce ar trebui sa fac în viață, ce drum ar trebui să urmez și în ce direcție ar trebui să mă dezvolt. Pe parcurs, am hotărât că voi accepta sfaturi doar de la persoanele care mă inspiră și cu care aș fi dispus să fac schimb de identitate. Acesta a fost un prim filtru mental pe care l-am creat pentru a naviga prin viață…

Am înțeles ulterior că viața este o călătorie subiectivă plină de experiențe și procese care, o dată trăite, pot schimba pentru totdeauna identitatea noastră. Dacă e să pun în altă perspectivă fraza anterioară, aș spune că pe baza experiențelor trăite și a persoanelor cu care interacționăm, definim pas cu pas ceea ce suntem noi ca esență și regulile după care funcționăm. 

Am început astfel să disting cum realitatea din jurul meu mă afectează pe mine ca individ și să surprind procesul prin care eu fac modificări în interiorul meu. A fost prima dată când am conștientizat că în mine exista o realitate internă, un fel de sistem de operare în continuă formare care interacționează cu mediul înconjurător pentru a se defini și a evolua. Aceasta esență este  lumea interioară și este singura virtute pe care tu o deții cu adevărat. Spun că este singura deoarece tu ai libertatea de a gândi, de a face și a deveni tot ceea ce dorești. Nimeni nu te poate opri din acest proces și nimeni nu-ți poate lua acest privilegiu. Cei din jurul tău pot încerca să îți influențeze opinia, dar întotdeauna tu vei fi cel care ia decizia finală. Tu vei fi cel care decide dacă permiți sau nu sa fii influențat de persoanele din tău. Tu ești comandantul avatarului/recipientului căruia societatea i-a dat un nume și un CNP. Și totuși ești diferit de el.

Te-ai Întrebat vreodată cum funcționează mintea ta și de ce funcționează în modul în care funcționează? E interesant de urmărit cum subconștientul ne influențează modul în care ne trăim viața precum și modul în care emoțiile ne influențează procesul de gândire. Sigmund Freud, părintele psihologiei, a comparat mintea umană cu un iceberg. Noi putem înțelege doar 10% din ce se întâmpla în minte, aceasta fiind doar partea conștientă, iar restul procesului de gândire este sub apă” și este ascuns.  Acest lucru se întâmpla din cauza faptului că ne  petrecem timpul interacționând cu mediul din jurul nostru. Rareori sau niciodată am fost îndrumați să descoperim ce suntem și cum funcționăm înăuntru nostru.

Care este scopul vieții?!

Aceasta este o întrebare foarte profundă al cărui răspuns este nuanțat în funcție de perspectiva din care privești lucrurile. Dacă nu ți-ai pus niciodată aceasta întrebare și nu ai un răspuns pentru ea, atunci nu ai identificat, deocamdată, care este scopul tău în viață.  

Scopul în viață este obiectivul pe care tu îl urmărești să îl îndeplinești în această viață.  Aici dacă ar fi sa te iei după dogma socială, scopul tău este să parcurgi următoarele etape: te naști, crești, ești cuminte și asculți de părinți, înveți, muncești din greu și faci ce ți se spune; ajungi la facultate, ai un job sigur, te căsătorești, faci copii, ai grija de ei și de părinții tai… the end. Însă acesta este un proces sugerat și nu un scop în sine. Am putea spune că procesul de mai sus este unul agreat și sugerat de societate, care marchează unele etape din viață și succesiunea în care ar trebui să se întâmple lucrurile ca cei din jurul tău sa fie mulțumiți”.  Acest lucru determină că cei care aleg să nu urmeze acest proces sau aleg să îl parcurgă în altă ordine vor fi catalogați drept rebeli” și vor fi criticati/mustrați cu scopul de ai face să se conformeze. Uite de ce se întâmpla acest lucru… 

Știința ne spune că scopul vieții este evoluția, iar noi, ca oameni, am trecut prin diferite etape de-a lungul istoriei. Am evoluat de la grupuri de familii, la colective, apoi la triburi. Ulterior ne-am organizat în comunități agricole de la orașe, la națiuni și țări, iar următorul pas spre care mergem este globalizarea. Vom deveni, în timp, o singura națiune; probabil după ce vom reuși sa colonizăm și alte planete. Cândva, în viitor, vom spune ,,sunt de pe planeta Pământ”. Aceasta evoluție a fost și este posibilă datorită abilității oamenilor de a se organiza în grupuri mari și de a comunica. Acesta este motivul pentru care astăzi dominăm această planetă . Împreuna suntem un macroorganism care evoluează. Ideal ar fi ca fiecare individ să fie într-un echilibru perfect între egoism și cooperare pentru a facilita acest proces.

Atunci cand am venit pe lume, eram în totalitate noi înșine; esența noastră precum și instinctele erau cele dobândite de specia umană de-a lungul evoluției sale. Eram practic un hard drive gol cu instincte de conservare și supraviețuire. Cu trecerea timpului și dobândirea experienței de viață, ne sincronizam cu persoanele din mediul nostru: învățăm să vorbim aceeași limbă, învățăm să folosim unelte, învățăm sa ne comportam într-un fel ce imită comportamentul părinților noștri și a persoanelor din jurul nostru. Ceea ce devenim, depinde în totalitate de mediul în care suntem crescuți. Acesta este un proces automat care se desfășoară în subconștientul nostru și poate…în mod inconștient?! 

In tot acest proces de copiere, transpune în noi și tot felul de credințe limitative și comportamente care ne împiedică să ne atingem adevăratul potențial. Pentru maximizarea potențialului pe care îl deținem este necesar să reevaluăm sistematic sistemul de valori care îl avem și să îl actualizăm. Puțini sunt conștienți de acest proces și de direcția în care merge el. Mulți sunt blocați în alte etape ale procesului evolutiv, unde urmăresc sincronizarea cu comunitățile locale din care fac parte. Ei încearcă să adere la acel tipar de comportament social care este agreat în comunitatea locală în care trăiesc. Din perspectiva mea, acest lucru este oarecum greșit deoarece noi ar trebui să privim la ce va urma și nu la ce a fost. Charles Darwin, cunoscut datorită teoriei evoluției, acum unanim admisă în știință, spunea:  ,,Nu este cea mai intelectuală dintre specii care supraviețuiește; nu este nici cel mai puternic care supraviețuiește; Specia care supraviețuiește este cea mai capabilă să se adapteze la mediul în schimbare în care se află.” 

Acum întrebarea este… La ce vrei sa te adaptezi? Vrei să te adaptezi la dogma locală, transmisă din generație în generație sau dorești să devii un cetățean al planetei Pământ? Un individ care poate să văd dintr-o perspectiva de ansamblu cât de variate sunt culturile lumii; un individ care știe că dacă privește Pământul din spațiu, nu se văd granițe între nații, ci suntem toți un singur popor care s-a individualizat diferit, în funcție de mediu și tradițiile locale.

Ești aici să experimentezi și să evoluezi cine ești, tu ca esență, conștiință. Ești aici să treci printr-un proces de transformare și învățare care să te ducă într-o conștiință mai evoluată. Așa cum esența unei flori sunt rădăcinile,care an de an scot flori noi, ușor îmbunătățite față de anul precedent (datorită procesului de evoluție – învățare continuă) la fel și noi trecem printr-un proces similar pentru a ne ,,upgrada software-ul”, adică a ne îmbunătăți sistemul nostru de funcționare. 

Schimbarea – singura constantă a vieții

Ai observat că schimbarea e singura constanta din viața noastră? Precum un sistem de inteligență artificială, noi oamenii învățăm continuu din experiențele din viața noastră și, în baza observațiilor din experiențele trăite, ajustăm continuu regulile după care operăm;  Nu mă crezi? Încearcă sa îți amintești cum erai tu în urma cu un an…sau cu 2? Sau de ce nu, în urma cu 5 sau 10 ani. Aruncă o privire și pe rețelele de socializare la pozele din perioadele indicate. Evaluează-ți credințele limitative pe care le aveai și modul în care percepeai lumea din jurul tău.

Înțelegi acum? Suntem într-un proces continuu de învățare și transformare. Tu, amice, ești propriul actor și regizor al realității pe care o trăiești. Ești stăpânul vieții tale, al conștiinței și al corpului pe care îl operezi.

Este responsabilitatea noastră să alegem direcția în care dorim să evoluăm și oamenii cu care dorim să cooperam. În funcție de obiectivul  tău vei afla care sunt factorii de influență și feedback-ul care te sculptează. Ești un tip conservator, care va alege să se sincronizeze cu aproximativ 0,1% din populația lumii, reprezentată de cultura locală? Sau mai degrabă un explorator care ar vrea să vadă cât mai bine și să înțeleagă imaginea de ansamblu? Ce fel de impact îți dorești să ai? Global sau local? Sau de ce nu, o combinație dintre cele doua drumuri… Răspunsul la întrebările  de mai sus va determina grupul de persoane cu care cooperezi pentru evoluția ta. 

Așadar… pentru a sumariza perspectiva mea, cred că scopul nostru în viață este să evaluăm conștiința noastră individuală și cea colectivă, reprezenta de umanitate ca un macroorganism. Tu ce rol vrei sa joci în această ecuație?

Am creat acest curs cu intenția de a oferi cititorilor un ghid care facilitează procesul de descoperire de sine cu scopul de a  pătrunde în lumea din interiorul tău. Îmi propun să împărtășesc cu tine o parte din revelațiile pe care le-am avut cu privire la modul în care funcționăm noi și realitatea din jurul nostru. Lucrul acesta te va ajuta să descoperi treptat adevăratul tău potențial și comoara care stă ascunsă în interiorul tău.

Poti accesa cursul Supernatural aici.  

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
supernatural-curs-intuitie
Domesticirea: procesul care ți-a răpit libertatea
Cum să treci de la gândirea excesivă la cunoasterea intuitiva
Shares
Share This