Ce sunt NFT-urile și cum pot fi folosite în avantajul tău?

Subiectul NFT-urilor este de departe unul dintre cele mai dezbătute subiecte din spațiul cripto din momentul actual. Majoritatea entuziaștilor din lumea cripto și nu numai tind să privească NFT-urile ca reprezentând achiziția unor imagini jpg, preferând să ignore utilitatea pe care o oferă și potențialul pe care îl au pe termen lung ca modalitate de investiție. 

Eu personal consider că trebuie să menții o atitudine deschisă față de noutățile și inovațiile din lumea cripto, iar înainte de a trage o concluzie despre un subiect controversat ar trebui întâi să cercetezi și să vezi dacă tipul de investiție prezentat ți se potrivește sau nu.

Multă lume tinde să cadă în capcană, deoarece preferă să tragă concluzii înainte de a-și face propriul research. Fie ratează o oportunitate imensă fiindcă un prieten i-a îndemnat să nu cumpere și decid să intre când prețul deja a crescut (cum s-a petrecut cu criptomonedele), fie ajung să intre din greșeală într-un proiect pierzător.

Înainte de a prezenta NFT-urile te îndemn să cercetezi acest subiect și să iei mereu propriile decizii bazate pe informațiile pe care le acumulezi. NFT-urile reprezintă o oportunitate de care poți profita atâta timp cât beneficiezi de o opinie informată, altfel vei întâmpina riscuri.

Ce este un NFT?

NFT sau Token Nefungibil reprezintă un activ financiar prezentat printr-o formă de artă (imagini, videoclipuri, muzică și obiecte din jocuri video). 

Nefungibilitatea vine din faptul că fiecare NFT este unic, este un obiect digital care nu poate fi replicat. Dacă în cazul criptomonedelor sau fiat poți avea mai mult din același activ digital și poate fi cheltuit, în cazul NFT-urilor nu pot exista două la fel. Unicitatea acestor active, teoretic vorbind, ar trebui să ajute la creșterea valorii lor pe termen lung conform regulii de bază a finanțelor – “cerere și ofertă”. Un activ unic cu cerere mare va atrage automat o creștere a prețului în timp. 

Pentru a înțelege mai bine termenul “nefungibil” gândește-te la următoarea situație: dacă s-ar pierde câinele tău. Iar cineva îți aduce un câine care are cam aceleași culori, aceiași rasă și trăsături similare, acela tot nu este câinele tău. Câinele tău nu poate fi înlocuit de altul asemănător, este unic. 

NFT - Nefungibilitatea în viața reală
„Animalul tău de companie nu poate fi înlocuit cu altul, un bilet în rândul din spate nu îți oferă beneficiile rândului din față, nu ai da o casă construită în centrul Clujului la schimb pe o casă similară, dar aflată în Turda.”

NFT-urile, fiind asemănătoare cu arta din muzee pot fi cumpărate online prin licitație sau pe loc(de cele mai multe ori folosind criptomonede) iar ulterior vândute pentru un profit, sau pot fi deținute și colecționate. 

Deși NFT-urile există încă din 2014, acestea au intrat în trend abia recent, deoarece reprezintă un mod foarte popular prin care poți cumpăra sau vinde artă digitală. Se estimează că în momentul de față NFT-urile reprezintă o industrie în valoare de 40 de miliarde de dolari. Industria NFT-urilor este abia la început și reprezintă una dintre investițiile cu cel mai mare ROI din momentul actual. 

Pentru a înțelege mai bine puterea acestor active, un exemplu ar fi opera digitală a lui Mike Winklemann denumită “EVERYDAYS: The First 5000 Days”. Aceasta a fost vândută la prețul de 69,3 milioane de dolari. 

Oricine poate vedea NFT-ul creat de Mike online, îl poate salva, deci o întrebare bună ar fi: de ce cheltuie oamenii milioane de dolari pe ceva ce ar putea fi obținut printr-o captură de ecran? 

Simplu, deoarece NFT-urile permit cumpărătorului să dețină piesa de artă originală și îi oferă acces la o listă de utilități – avantaje care pot fi folosite în viața de zi cu zi. Tu ai prefera să deții un tablou original al lui Van Gogh sau o copie?

Cumpărătorul atunci când decide să investească în NFT-uri primește și un cod de autenticitate sub forma unui contract inteligent (Smart Contract), care poate fi folosit drept dovadă pentru deținerea NFT-ului.

Care este diferența dintre NFT și Criptomonede? 

O asemănare dintre criptomonede precum Bitcoin, Ethereum și eGold și NFT-uri este faptul că au la bază o rețea de tip blockchain. A doua și ultima dintre asemănări este faptul că precum Bitcoin sau alte criptomonede, acum ai posibilitatea de a achiziționa NFT-uri fracționar. În loc să cumperi un NFT întreg care poate valora o sumă mare de bani, poți cumpăra doar o fracție din el, deci ai posibilitatea să investești în NFT-uri chiar dacă deții un buget redus. 

Banii fizici și criptomonedele sunt bunuri fungibile, însemând că dacă cineva îți oferă un eGold în schimbul unui alt eGold, criptomoneda obținută are exact aceiași valoare cu cea pe care ai deținut-o inițial. Nu primești nimic în plus sau în minus. 

NFT - Ce înseamnă fungibil?
Dacă primești 2 bancnote de 5$ la schimb pentru o bancnotă de 10$, tot 10$ ai. De asemenea, dacă dai la schimb 1kg de făină calitatea I pentru un alt kg de făină calitatea I nu se va schimba starea de fapt.”

NFT-urile sunt total diferite. Fiecare are o semnătură unică digitală – lucru ce face imposibil ca un NFT să fie schimbat cu altul chiar dacă cele două arată exact la fel. 

Acest lucru e ca atunci când cumperi un tablou al unui pictor renumit, o copie nu va avea niciodată valoarea tabloului original, iar tabloul original poate fi identificat prin intermediul unor experți. În schimb, în cazul NFT-urilor, autenticitatea operei cumpărate poate fi verificată rapid prin intermediul codului de autenticitate. 

Cum funcționează NFT-urile?

NFT-urile sunt situate pe o rețea de tip blockchain (un registru public al tranzacțiilor efectuate). Mai specific, NFT-urile pot fi situate pe diferite rețele blockchain cum ar fi:

 • Ethereum
 • Solana
 • Elrond

Un NFT este creat printr-un proces denumit “minting” din obiecte digitale care pot oferi proprietarilor acces la bunuri fizice sau digitale. NFT-urile pot fi:

 • Imagini
 • GIF-uri
 • Videoclipuri
 • Obiecte de colecție
 • Avatare virtuale sau obiecte din jocuri video
 • Muzică

Crearea („Minting”) unui NFT se realizează în momentul în care descoperi un proiect în faza incipientă și cumperi direct de la creator. 

Care este utilitatea reală a NFT-urilor?

Tehnologia blockchain și NFT-urile oferă artiștilor și creatorilor de conținut oportunitatea de a-și monetiza creațile. De exemplu, artiștii nu mai trebuie să apeleze la galerii de artă sau case de licitații pentru a-și vinde piesele de artă, în schimb aceștia pot vinde artă fanilor prin intermediul NFT-urilor. 

De asemenea, artiștii pot obține comisioane la vânzarea ulterioară a NFT-urilor prin care pot genera un venit pasiv. Un lucru uimitor, având în vedere că până la NFT-uri, vânzarea ulterioară a pieselor de artă create de ei nu le aducea niciun fel de beneficiu. 

NFT-urile ca modalitate de branding pentru companii

O mulțime de companii recunoscute la nivel mondial au intrat recent în trendul NFT-urilor. Printre acestea se numără: McDonals, Nike, Taco Bell, Coca-Cola, Stella Artois, Ray-Ban, NFL și Gucci. Multe dintre aceste companii folosesc banii obținuți pe NFT-uri pentru a dona pentru cauze caritabile. Însă motivul real este utilizarea trendului NFT-urilor pentru a se apropia de clienții lor prin intermediul unor comunități exclusive pe Discord și Telegram. 

Iată cum poți folosi și tu NFT-urile pentru a propulsa propriul tău brand

Să spunem că deții o cramă și te gândești să folosești NFT-urile ca modalitate de promovare și pentru a obține investiții. E clar care sunt avantajele – brandul tău va deveni cunoscut și vei putea să folosești fondurile obținute pentru a dezvolta crama. 

Dar nu e suficient să oferi oamenilor o imagine cu sticle de vin. Va trebui să le oferi o utilitate practică, ceva palpabil pentru care să investească în NFT-ul brandului tău. Astfel vei crea o colecție de NFT-uri și le vei împărți pe rarități și vei putea folosi raritățile pentru a oferi beneficii investitorilor tăi. De exemplu:

 • Cei ce dețin NFT-uri bronze – primesc un discount lifetime atunci când achiziționează vin de la tine și acces la o comunitate exclusivă
 • Cei ce dețin NFT-uri silver – primesc un discount lifetime, accesul la o comunitate exclusivă și accesul la un curs despre cum să alegi vinul potrivit în funcție de ocazie
 • Cei ce dețin NFT-uri gold – primesc un discount lifetime, accesul la o comunitate exclusivă, accesul la curs și acces la evenimente private de degustare de vin.
 • Cei ce dețin cel mai rar NFT – pe lângă cele menționate mai sus vor primi și un anumit procent din afacerea ta, astfel oferi unui investitor posibilitatea să aibă o bucată din afacerea ta și să devină un factor decizional în afacere.

Desigur, nu trebuie să te limitezi la ce am prezentat mai sus, utilitățile sunt nenumărate și țin strict de ce poate oferi business-ul tău și imaginația ta. 

Cele patru categorii de utilități

Fiecare proiect vine cu propriul set de utilități. Din prisma cercetării realizate de mine există patru mari categorii de utilități și-anume: gaming, avantaje pentru membrii, business și servicii.

Gaming 

Sunt NFT-uri care reprezintă diverse obiecte dintr-un joc. Practic deținerea lor îți oferă posibilitatea să deții o parte din lumea jocului respectiv. Valoarea NFT-urilor din jocuri vine din faptul că acestea pot fi achiziționate ori vândute pentru active în lumea reală (criptomonede sau fiat). În majoritatea cazurilor aceste NFT-uri pot fi obținute prin a investi timp în jocul din care provin. 

Axie Infinity NFT
Imagine din jocul Axie Infinity

NFT-urile din jocuri oferă posibilitatea proprietarului să obțină dividende atâta timp cât acesta le deține printr-o modalitate numită staking. Astfel nu doar că beneficiezi de deținerea unei părți din jocul respectiv, dar ai și posibilitatea să beneficiezi de venit pasiv.

Avantaje pentru membrii

Când vorbim de NFT-urile care oferă avantaje membrilor unei comunități, mecanica de bază se rotește în jurul ideii de acces la anumite deal-uri exclusive. 

Printre acestea se numără: acces la comunitate, acces la merchandise exclusiv, primirea de airdrops de NFT-uri și criptomonede, acces la o parte din comisionul pe care artistul îl primește atunci când alți proprietari de NFT decid să vândă, acces la evenimente private (ex. Concert Subcarpați exclusiv pentru deținătorii de NFT-uri OG), gratuități la lansări oficiale, acces la anumite personalități (acces în backstage, o zi petrecută cu o celebritate etc.).  

Un exemplu bun ar fi proiectul de NFT al celor de la Subcarpați – Subcarpați OGs

Business

NFT-urile care oferă avantaje de tip business funcționează pe bază de acces. Însă aici accesul este mult mai exclusivist decât în cazul categoriei avantajelor pentru membrii. Un proiect cunoscut care oferă utilitate de tip business este Digital Nomad Island NFT

Proiectul oferă 5000 de NFT-uri denumite “Access Tokens”. Monedele de acces oferă acces exclusiv cumpărătorilor la o insulă privată dedicată antreprenorilor. Ideea din spatele acestui NFT este de a oferi membrilor săi accesul la o comunitate exclusivistă de antreprenori cu care să facă networking și să semneze deal-uri. 

Servicii

NFT-urile din această categorie oferă proprietarilor accesul la diferite servicii premium. De exemplu, în schimbul deținerii NFT-ului, creatorii îți vor oferii servicii complete și premium de branding prin care te pot ajuta să maximizezi profiturile companiei tale. 

Un exemplu real de NFT pentru servicii este Mutt Gang. În schimbul deținerii a patru NFT-uri create de ei, vor crea un NFT din poza animalului tău de companie pe care îl adaugă colecției, iar tu vei primi 50% din profiturile obținute de pe urma vânzării NFT-ului. 

Stailer Shines ar fi un exemplu foarte bun de proiect NFT Românesc cu utilitate în categoria serviciilor. 

Colecția de NFT-uri lansate se va numi Stailer Shines, iar fiecare NFT va oferi proprietarului statut de tip VIP in cadrul ecosistemului Stailer, precum si utilitati reale si palpabile (numerotate la finalul articolului).

Cum pot cumpăra NFT-uri? 

Există foarte multe rețele blockchain care îți permit crearea și tranzacționarea de NFT-uri printre care se numără: Ethereum, Solana, Elrond ș.a. Însă pentru ca tu să iei o decizie informată în alegerea unei rețele de tranzacționare iată câteva lucruri pe care le iau în calcul atunci când aleg: 

 1. Viteza cu care sunt efectuate tranzacțiile. O viteză mai mare înseamnă un timp de așteptare mai scurt.  
 2. Volumul permis de tranzacționare. Cât de multe tranzacții îmi permite rețeaua să fac într-un timp scurt.
 3. Costurile de rețea când vine vorba de crearea și tranzacționarea de NFT-uri. Un cost redus înseamnă un acces ușor la NFT-uri. 
 4. Siguranța. Nu îmi doresc să rămân fără active.
 5. Responsivitatea echipei de suport.

După ce ai decis rețeaua prin care dorești să tranzacționezi, următorul pas este să cauți marketplace-ul dedicat monedei alese. 

„Galerie de artă. Paralelă la piețe de NFT.”

De ce alegerea mea este rețeaua Elrond? 

Deși majoritatea aleg rețeaua Ethereum pentru NFT-uri, eu personal prefer Elrond, deoarece contractele smart sunt similare cu cele din rețeaua Ethereum diferența constând în faptul că Elrond oferă mult mai multe tranzacții pe secundă, o rețea mai rapidă, taxe mult mai mici și siguranță. De asemenea, Elrond oferă o echipă extrem de responsivă de suport care îți stă mereu la dispoziție. 

Un alt punct major pentru rețeaua Elrond este experiența prietenoasă oferită utilizatorului. Tu ca utilizator ai acces la un portofel dedicat prin care poți achiziționa ușor și rapid EGLD cu care să cumperi NFT-uri. Dacă întâmpini dificultăți poți apela la echipa lor de support care este mereu online să te ajute.

Există o multitudine de marketplace-uri pentru NFT-uri care utilizează rețeaua Elrond, printre acestea se numără:

Probabil platforma care îți este cea mai familiară din listă este trust.market, deoarece aici au apărut prima dată proiecte precum Strămoșii sau Subcarpați OGs. Trust.market oferă și posibilitatea de minting a NFT-urilor, precum și opțiunea de generare a propriilor colecții, pe lângă achiziționare. 

Am ales să tranzacționez pe piețele de NFT din rețeaua Elrond, deoarece pe lângă beneficiile expuse mai sus, aceste marketplace-uri sunt încă la început, oferindu-mi posibilitatea să fiu un early adaptor în proiectele expuse. 

Acesta poate fi un avantaj din două motive: pot investi în proiecte early beneficiind de un preț mai mic și o posibilitate de câștig mai mare, în al doilea rând dacă mă decid să creez un proiect NFT, sunt mai multe șanse să găsesc investitori (sunt încă puține proiecte listate comparativ cu platformele populare din alte rețele). 

 „Blue Ocean pentru NFT.”

După ce ai ales un marketplace, din motive de siguranță, îți recomand mai întâi să-l verifici. Recent NFT-uri în valoare de 1,7 milioane de dolari au fost furate de pe platforma OpenSea. Țin să menționez că, la scurt timp după întâmplare, proprietarii și-au recuperat NFT-urile. De asemenea, există multiple înșelăciuni de tip phising în industria NFT-urilor. Pentru a te asigura de securitatea platformei mereu verifică dacă marketplace-ul utilizează un smart contract, citește whitepaper-ul și verifică echipa pe Linkedin. 

Dacă dorești să fii 100% sigur, te costă câțiva zeci de cenți să testezi marketplace-ul ales (în rețeaua Elrond). Listează o poză la întâmplare pe platforma aleasă și verifică pe Elrond Explorer dacă tranzacția efectuată are un smart contract atașat. 

NFT - Smart Contract
Iconița în formă de pagină arată că tranzacția din poză are atașat un smart contract.”

Cum cumpăr?

Dacă dorești să începi să creezi NFT-uri sau să le tranzacționezi, primul pas pe care trebuie să îl faci e să îți creezi un portofel digital. Elrond oferă 2 opțiuni de portofele și-anume Maiar App și Web Wallet. Dar dacă deții un ledger, îl poți folosi pe acesta.

Iată pașii:

1. Descarcă aplicația Maiar și crează un portofel digital pentru EGLD. 

2. Conectează portofelul creat la platforma Trust.market. Acest lucru se poate face simplu prin apăsarea butonului Login din dreapta sus.

3. După ce ți-ai conectat portofelul la platformă poți alege din meniu să vizualizezi colecțiile existente și să achiziționezi NFT-uri care au deja un proprietar sau poți merge la opțiunea Mint NFT și să achiziționezi direct de la artist.

NFT - Trust Market

4. Îți poți adăuga propria colecție de NFT-uri pe platforma Trust.market apăsând butonul „Register collection” situat în dreapta sus și mai apoi urmărind instrucțiunile din videoclipul de mai jos.

Am cumpărat un NFT dintr-o colecție, dar nu-i știu valoarea

Dacă ai luat decizia de a cumpăra un NFT dintr-o colecție, dar nu poți estima valoarea acestuia, există mai multe modalități prin care îi poți verifica raritatea. Una dintre acestea ar fi să copiezi codul NFT-ului, iar apoi să îl introduci în secțiunea de căutare pe una din următoarele platforme: 

Trebuie să reții faptul că se inovează zilnic în industria NFT-urilor, ele găsindu-și aplicabilitatea în tot mai multe domenii. NFT-urile sunt o investiție care poate oferi un randament considerabil pentru „connoisseuri”, însă este un domeniu dificil de învățat pentru începători. 

Un proiect inovativ românesc de NFT cu utilitate in lumea reala ar fi Stailer Shines. Fiecare NFT al colecției va oferi proprietarului:

 • VIP în industria de beauty din România. Pe viață! – Oriunde ai merge, la orice serviciu. Tratament preferențial în toată rețeaua de saloane din platforma Stailer.
 • Exclusivitate – 0,1% din populația României va deține un NFT “Shine” by Stailer. Doar 8888 de exemplare vor exista vreodată pe piața din România.
 • VIP Concierge – Nevoi speciale? Nicio problema, asistentii virtuali  Stailer  sunt aici pentru comunitatea VIP cu un serviciu dedicat de concierge.
 • Preturi preferentiale – Deținătorii colecției vor avea prețuri reduse cu până la 35% la toate saloanele participante în programul Stailer ads.
 • Cash back – Orice serviciu rezervat prin aplicatie aduce 1 Euro cash-back.
 • Oferte exclusiviste – Tratament preferențial, băuturi, discount-uri, etc. Fiecare salon din rețea va lista individual beneficiile acordate deținătorilor colecției SHINE.
 • Recenzii Gold – Recenziile oferite saloanelor de către deținătorii colecției Shine au statut special și vor fi evidențiate separat. Totodată, recenziile gold au impact asupra algoritmului de căutare, influențând ordinea în care sunt afișate saloanele utilizatorilor.
 • VIP Events Guest – Pe covorul roșu alături de vedete. Acces gratuit la evenimentele exclusiviste de beauty organizate de STAILER.
 • NFT-uri Jackpot – Te simti norocos? 8 NFT-uri Jackpot vor fi alimentate gratuit în fiecare an cu 8888 lei pentru a fi utilizați la saloanele din reteaua Stailer.

Mai multe informatii despre proiect pot fi gasite aici: Stailer Shines.

Acestea fiind spuse, te încurajez să aprofundezi subiectul și să decizi singur dacă piața NFT-urilor reprezintă o oportunitate pentru tine sau pentru dezvoltarea afacerii tale, însă fii mereu atent la riscuri. Dacă ai întrebări sau sugestii legate de industria NFT, sunt deschis la dialog și te îndemn să mă contactezi pe plaformele de social media. 

Acesta este strict un ghid informațional pentru NFT-uri. Nu sunt consultant financiar și nu ofer sfaturi financiare. Te îndemn să cercetezi în continuare domeniul activelor digitale nefungibile și să apreciezi singur rata de recompensare a riscului. 

Nu uita!

Abonează-te și dă like paginii de Facebook Andrei Ursachi . Pentru a fi pus la curent cu ultimele informații ce-ți vor putea fi de folos în viață și în afaceri te aștept aici pe blog.

Alte articole similare
5. Cum să creați primul anunț publicitar Facebook de succes
Cum să ai un plan de afaceri bine conceput
Shares
Share This